Rövidebb lett a karanténkötelezettség az Egyesült Királyságban

koronavírus, oltás, Egyesült Királyság, oltást igazoló kártya,
A koronavírus-járvány elleni oltás beadását igazoló kártyát tarja kezében egy ember a belfasti Royal Victoria Kórházban 2020. decemberi 8-án. Az Egyesült Királyságban aznap megkezdték az új típusú koronavírus elleni tömeges oltási kampányt, amelynek során a Pfizer-BioNTech oltóanyagkifejlesztő vállalatok koronavírus elleni vakcinájával oltják be a veszélyeztetett munkakörökben dolgozó és a 80 évnél idősebb embereket.
Vágólapra másolva!
Két hét helyett már csak 10 napot kötelező karanténban tölteniük azoknak, akiket kontaktszemélynek minőséítettek egy fertőzöttel, vagy akik külföldről utaztak az Egyesült Királyságba. Az új szabály hétfőtől lépett életbe.
Vágólapra másolva!

A karanténkötelezettség időtartamának csökkentéséről az Egyesült Királyság négy nemzetének - Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország - tisztifőorvosai döntöttek még pénteken.

Chris Whitty angol, Michael McBride észak-írországi, Gregor Smith skóciai és Frank Atherton walesi tisztifőorvos az egészségügyi minisztérium által ismertetett közös állásfoglalásában közölte: a tudományos bizonyítékok tanulmányozása nyomán arra a következtetésre jutottak, hogy az elkülönítésben kötelezően

eltöltött idő biztonsággal csökkenthető az eddigi 14 napról tíz napra.

Az Egyesült Királyságban december 8-án mát megkezdték az új típusú koronavírus elleni tömeges oltási kampányt a veszélyeztetett munkakörökben dolgozó és a 80 évnél idősebb embereknél Forrás: MTI/Press Association pool/EPA/Liam Mcburney

Ez azokra vonatkozik, akiket a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) kontaktkutató részlege értesít, hogy a velük szorosabb kapcsolatban állók közül valakinek a koronavírustesztje pozitív lett, illetve azokra, akik a brit kormány által járványügyi szempontból nem biztonságosnak minősített országokból utaznak be az Egyesült Királyságba. Ezek közé tartozik Magyarország is, amelyet a brit kormány szeptemberben levett a karanténkötelezettség alól mentesített országok listájáról.

A külföldről érkezőkre vonatkozó karanténkötelezettség alól azok a beutazók mentesülhetnek, akik az érkezésük előtti tíz napban nem jártak olyan országokban,

amelyek nem szerepelnek a brit kormány által a karanténelőírás alól mentesített országok listáján.

Azok a beutazók, akik a karanténmentesítési listán nem szereplő országokból indulnak, de érkezésük előtt megállnak egy olyan országban, amely rajta van a brit kormány által a karanténkötelezettség alól mentesített országok listáján, az ezekben az országokban eltöltött napok számával csökkenthetik az Egyesült Királyságban elkülönítésben töltött napok számát.