Élete végéig börtönben marad a hallei zsinagóga elleni merénylő

Deaths after shots in hall Crime, Law and Justice CRIME Saxony-Anhalt Germany (German)
09 October 2019, Saxony-Anhalt, Halle: Policemen and rescue workers are standing in a street. According to initial findings, two people were killed in gunfire. Photo: Sebastian Willnow/dpa-Zentralbild/dpa
Vágólapra másolva!
Stephan B. két embert ölt meg tavaly októberben a németországi Halle városában, és megpróbált megölni 51 hívőt a helyi zsinagógában. A 28 éves férfi a lehető legsúlyosabb büntetésre, tényleges életfogytiglani börtönre ítélték.
Vágólapra másolva!

A merényletről az Origo is beszámolt. Stephan B. fegyverrel a kezében tavaly október 9-én megpróbált bejutni a hallei zsinagógába, amelyben 70-80 hívő tartózkodott a jóm-kipúr, az engesztelés napja alkalmából. Szélsőjobboldali, antiszemita indíttatásból akarta megölni a hívőket, amellyel korábbi hasonló terrorcselekményeket akart utánozni.

Másokat is arra akart buzdítani, hogy kövessék példáját, ezért a támadás előtt az interneten közölte szándékát és közzétett egy kiáltványt.

Mivel a zsinagóga kapuján nem tudott áthatolni, és az épület melletti temetőbe sem jutott be. Az utcán

hátulról lelőtt egy fiatal nőt, aki éppen arra járt, majd autójával egy közeli török büféhez hajtott, amelyben lelőtt egy férfit,

és elmenekült.

Menekülés közben tűzpárbajba került a rendőrökkel, és megsebesült. Egy közeli településen ismét lövöldözni kezdett, két embert megsebesített, gépkocsiját hátrahagyta és elrabolt egy taxit. Végül Hallétól nagyjából 30 kilométerre fogták el, miután nekihajtott egy teherautónak.

Stephan B. lelőtt két embert és megpróbált megölni még 51 hívőt a hallei zsinagógában Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sebastian Willnow

A Szász-Anhalt tartományi felsőbíróság ítélete szerint a 28 éves férfinak a lehető legsúlyosabb büntetés, tényleges életfogytiglani szabadságvesztés jár, amiért a zsidó imahely elleni "gyáva támadásával" megölt két embert, és megpróbált megölni még 51-et.

A személyes adatok védelméről szóló jogszabályok alapján csak Stephan B. néven azonosított merénylő így

az első tizenöt év letöltése után sem szabadulhat feltételesen a fegyházból.

A bíróság a merényletet a második világháború óta Szász-Anhalt tartomány területén elkövetett legalávalóbb antiszemita bűncselekményként jellemző ügyészség indítványát elfogadva rótta ki a legsúlyosabb büntetést a vádlottra. Az ítélet nem jogerős.