Bosszantó szemtünetek: allergia is okozhatja

szemviszketés
Az allergiás tünetek a szemben azért jelentkeznek, mert az immunrendszer túlérzékennyé vált egy vagy több, egyébként ártalmatlan, nem allergiás személyeknél problémát nem okozó anyaggal – például pollenek vagy állatszőr - szemben. Amikor az allergén érintkezésbe kerül a szemben a hízósejtekhez kapcsolódó antitestekkel, arra a sejtek hisztamin és más anyagok felszabadításával reagálnak, ami miatt a szemek viszketővé, vörösessé és könnyessé válnak.
Vágólapra másolva!
Hetek óta viszket, ég, könnyezik a szeme? A kellemetlen tüneteket nemcsak szemészeti betegségek, fertőzések okozhatják, hanem allergia is állhat a háttérben. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy mit tegyünk ilyen esetben.
Vágólapra másolva!

Az allergia nem csak légúti tüneteket okoz

Az allergia ismertebb tünetei a tüsszögés, orrfolyás és orrviszketés. Kevésbé ismert, hogy bőrtünetek is jelentkezhetnek, például poratka vagy pollenallergiás betegeknél, ha az allergén a bőrrel érintkezik, a bőrön hosszabb ideig megtapad. Sokakat érint a bosszantó torokviszketés is pollenszezonban. Az allergiásokat azonban a szemtünetek sem kímélik. Sokan szenvednek a kezelés nélkül akár heteken vagy hónapokon át is tartó szemviszketéstől vagy könnyezéstől is.

Így ismerheti fel, ha légúti allergia bántja a szemét

• Szemviszketés esetén fertőzés jele lehet, ha – legalábbis kezdetben - csak az egyik szem érintett. Ha a panaszt légúti allergia okozza, akkor mindkét szem viszket és ez az állapot huzamosabb időn át fennáll.

• Szemkönnyezés és szemvörösség kapcsán is felmerül a légúti allergia gyanúja. A tüneteket ilyen esetben az okozza, hogy az allergén érintkezésbe kerül a szemben a hízósejtekhez kapcsolódó antitestekkel. Erre a sejtek hisztamin és más anyagok felszabadításával reagálnak, ami miatt a szemek viszketővé, vörösessé és könnyessé válnak.

Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy légúti allergia miatt jelentkező szempanaszok esetén rendszerint egyéb tünetekről is beszámolnak a páciensek. A szemtüneteket ilyen esetben tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás és orrviszketés is kíséri. A panaszok jelentkezhetnek időszakosan, az évnek adott hónapjaiban – ilyenkor pollenallergiához köthető – de akár egész évben is, ami például háziporatka vagy egyéb lakáson belüli allergiára utalhat.

Az allergiás tünetek a szemben azért jelentkeznek, mert az immunrendszer túlérzékennyé vált egy vagy több, egyébként ártalmatlan, nem allergiás személyeknél problémát nem okozó anyaggal – például pollenek vagy állatszőr - szemben. Amikor az allergén érintkezésbe kerül a szemben a hízósejtekhez kapcsolódó antitestekkel, arra a sejtek hisztamin és más anyagok felszabadításával reagálnak, ami miatt a szemek viszketővé, vörösessé és könnyessé válnak. Forrás:https://www.allergiakozpont.hu/hirek/szemkonnyezes-oka-allergia

Egyéb allergia miatt is jelentkezhetnek szemtünetek

Ekcéma, asztma esetén bizonyos szembetegségek gyakrabban fordulnak elő, így amennyiben valakinél ez fennáll, fokozottan kell figyelni a szemtünetekre is. Szemviszketés, vörösség, fényérzékenység és idegentest érzés esetén szemészeti vizsgálat indokolt. A szemészeti vizsgálat során a szakember feltérképezi, hogy van-e egyéb elváltozás vagy kórok a tünetek hátterében. Amennyiben nincs, fontos az allergia lehetőségét allergológusnak kivizsgálni. Ilyen lehetőség például a kontakt allergia is, amit akár a szemhéjfesték vagy spirál is okozhat, de a kontaktlencse anyaga, vagy a lencse felületéhez kötődő fehérjék is okozhatnak irritációt a szemben.

Az immunterápia segítségével az allergiás beteg immunrendszere megtanulja elviselni a betegségét kiváltó allergén jelenlétét, valamint az immunreakció lefolyásának megváltoztatásával részben megakadályozza azt, hogy újabb dolgokra allergiássá váljon, és a vizsgálatok szerint számottevő mértékben csökkenti a súlyosabb allergiás betegség, az allergiás asztma kialakulását. Segítségével a szemtünetek is hatékonyan megszüntethetők, csökkenthetők. Forrás: Science Photo Library/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Science Photo Library

Dr. Moric Krisztinától megtudtuk, hogy ilyen esetben allergiavizsgálattal lehet beazonosítani, hogy mi az, ami a tüneteket okozza. A továbbiakban a problémás összetevőt tartalmazó készítmények használatát kerülni kell. Akut panaszok kezelésére, a kivizsgálást követően az allergológus különböző hatóanyagú – antihisztamin, nem-szteroid gyulladáscsökkentő, kortikoszteroid – szemcseppekeket fog felírni. Az allergén immunterápiás kezelést is érdemes megfontolni, segítségével a szemtünetek is hatékonyan megszüntethetők, csökkenthetők.

(Forrás: Budai Allergiaközpont: www.allergiakozpont.hu)