Közeleg 2021 első nagy technológiai üzlete Európában

Coronavirus - School lessons at home koronavírus korona vírus Németország  betegség fertőzés oktatás távoktatás iskola számítógép laptop otthoni otthon földrajz földgömb Németország elearning e-learning digitális tanrend
16 March 2020, Schleswig-Holstein, Wentotf Bei Hamburg: Julius, an eleven-year-old grammar school pupil, solves tasks in his children's room in Wentorf near Hamburg that his teachers have sent him via the school server for each day. Because of the corona virus, all schools and daycare centres in the Hanseatic city are closed. (To dpa "Bumpy start into the online age for schools in the corona crisis") Photo: Ulrich Perrey/dpa
Vágólapra másolva!
Hamarosan tőzsdére léphet a Kahoot nevű norvég oktatási startup, amivel Európa első nagy technológiai IPO-ját (kezdeti nyilvános részvénykibocsátás) adhatja 2021-ben. A vállalat mögött olyan óriások állnak befektetőkként, mint a Microsoft, a Disney vagy a SoftBank.
Vágólapra másolva!

A norvég részvénypiacon menne tőzsdére, március végéig, a Kahoot nevű oktatási startup. Ezzel pedig Európa első nagy kezdeti nyilvános részvénykibocsátását (IPO) adná a technológiai szektorban, 2021-ben – írja a CNBC.

A vállalat nem csupán annak köszönheti a sikerét, hogy 2020-ban jelentősen megnőtt az igény a különböző eszközökre a digitális oktatásban, de annak is, hogy már most olyan hatalmas szereplők álltak be mögé befektetőkként, mint a SoftBank, a Microsoft vagy a Disney.

A japán SoftBank októberben 215 millió dollárért vásárolt 9,7 százalékos részesedést a Kahootban, amit aztán kiterjesztett 13,5 százalékra.

Mindez azért is fontos egy IPO előtt, mert világosan jelzi a kisebb befektetőknek, hogy a nagy intézményi szereplők bíznak a vállalatban.

A Kahoot játékalapú online tanulási szolgáltatást kínál, amely lehetővé teszi, hogy a játékosok különböző, sokválaszos kvízeket hozzanak létre. Az oslói székhelyű céget 2012-ben alapították, és mára több mint 24 millió aktív felhasználója van.

A digitális oktatáshoz kötődhet az év első nagy technológiai IPO-ja Európában Forrás: Shutterstock

A társaságot jelenleg az oslói Euronext Growth nevű piacon jegyzik, ami egy bevezető a norvég cégek számára a széleskörű részvénykibocsátáshoz. A Kahoot itt forgó papírja, éves alapon, több mint 400 százalékot erősödött, köszönhetően a terméke iránti igen erős keresletnek.

A vállalat vezérigazgatója, Eilert Hanoa megerősítette, hogy már az első negyedév végéig szeretnének teljes körű IPO-t végrehajtani, aminek következtében a befektetők széles körét érhetnék el.

A Kahoot egyébként 45,2 millió dolláros bevételt produkált 2020-ban, ami 247 százalékos növekedés volt a megelőző évhez képest. A cég emellett azzal számol, hogy a tavalyi utolsó negyedében 1 millió dolláros nyereséget hoztak össze.

Az idei évre a menedzsment 90-100 millió dollár közti bevétellel kalkulál.

Azzal pedig, hogy a Kahoot piaci értéke 5,7 milliárd dolláros, Európa legértékesebb oktatási-technológiai startupjának számít. A Kahoot sikerének egyébként magyar vonatkozása is van.