Tehéntanból tartanak országos vizsgát Indiában

india tehén
Indian Hindu devotees dressed as Lord Krishna (3R) and Radha (4R) gather during a Gho Puja - cow worship - on the occasion of Gopal Ashtami in Jodhpur on November 19, 2015. Gopal Ashtami festival celebrates the day when Lord Krishna was allowed to herd the cows for the first time by his foster father Nanda. Kashmiri Pandits and other Hindu communities perform 'Gho Puja' worship of cows on this day to seek blessings of Lord Krishna. AFP PHOTO / AFP PHOTO / STR
Vágólapra másolva!
Indiában országos online vizsgát tartanak "tehéntanból" februárban, hogy népszerűsítsék a hinduk szent állatának a védelmét.
Vágólapra másolva!

A közzétett tananyag azonban heves vitát váltott ki a hindu többségű országban. A helyi sajtó szerint ugyanis ebben egyebek között

olyan tudománytalan állítások is szerepelnek, amelyek szerint a tehéntej nyomokban aranyat tartalmaz vagy a tehenek levágása földrengést idéz elő.

A bírálatokat követően ezeket az állításokat kivették a tanagyagból.

Angolul is elérhető lesz a teszt

Az egyébként évente megrendezendő, idén február 25-re tervezett számonkérésre

- mondta Rastrija Kamdhenu Aajog, a kormány által létrehozott Országos Tehén Bizottság illetékese.

Pures Kumar, a bizottság szóvivője elmondta, hogy

az egyórás teszt a hindi mellett 12 regionális nyelven és angolul is elérhető lesz.

A vizsga célja, hogy "fokozza az emberek háztáji tehenekkel kapcsolatos tudatosságát, felkeltse az indiaiak érdeklődését és felhívja a figyelmüket azokra a kiaknázatlan és üzleti lehetőségekre, amelyeket az állatok nyújtani tudnak azt követően is, hogy már nem adnak tejet".

A vizsgát sikeresen teljesítők bizonyítványt és pénzjutalmat kapnak.

Kiemelt feladatnak tekinti a kormány a tehenek védelmét

A 2014-ben hatalomra került Narendra Modi indiai miniszterelnök hindu nacionalista Bháratíja Dzsanata Pártja (BJP) kiemelt kormányzati teendőként kezeli a tehenek védelmét, hogy biztosítsa magának a hindu szavazók támogatását.

A kormányzat kiemelt teendőként kezeli a tehenek védelmét Forrás: AFP/Str

Többek között

programokat indított a tehéntej, a trágya és a vizelet felhasználására,

amelyek az ősi indiai orvostudomány, az ájurvéda szerint gyógyító hatással bírnak.