Ausztriába péntektől csak online regisztrációval lehet belépni

pandemic virus Horizontal
A woman holds a negative Covid-19 antigen test during a media appointment at the coronavirus testing line at the Austria Center Vienna (ACV) conference centre in Vienna on November 30, 2020, where Austria's biggest coronavirus est centre was set up, amid the novel coronavirus / COVID-19 pandemic. (Photo by GEORG HOCHMUTH / APA / AFP) / Austria OUT
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány megfékezését célzó intézkedések részeként január 15-étől kötelező előzetes elektronikus regisztrációval lehet csak belépni Ausztriába - áll az egészségügyi minisztérium közleményében.
Vágólapra másolva!

A regisztrációs kötelezettség minden Ausztriába beutazni szándékozóra vonatkozik, beleértve az osztrák állampolgárokat is. A korábban elrendelt 10 napos karanténkötelezettség továbbra is érvényben van,

a karantén alól csak az ötödik napon lehet mentesülni saját költségre elvégzett negatív teszteredmény alapján.

Kivételt csak az ingázók, az átutazók és az előre nem látható családi okból - például temetés - beutazók jelentenek,

rájuk sem a karantén-, sem a regisztrációs kötelezettség nem vonatkozik.

Azok a személyek, akik a koronavírus-járvány által kevésbé sújtott országból érkeznek, a karanténkötelezettség alól mentesülnek ugyan, de az elektronikus regisztráció alól nem. Ezen országok listáját folyamatosan frissítik, jelenleg Európában csak Izland, Finnország, Norvégia, Görögország és a Vatikán tartozik ebbe a körbe.

A beutazás előtti online regisztrációnál nemcsak a nevet és elérhetőséget kell megadni, hanem azt is, hol tartózkodott a beutazni kívánó az előző 10 napban. Ezzel akarják kiszűrni, hogy például valaki Dániából - amennyiben átrepül Finnországba - a karanténkötelezettséget elkerülve léphessen be az országba.

Az adatokat a beutazástó számítva 28 napig tárolják, majd törlik a rendszerből.

Egy nő negatív Covid-19-tesztet tart a kezében Bécsben (illusztráció) Forrás: AFP/Georg Hochmuth

Az online regisztráció után mindenki kap egy visszaigazoló e-mailt, amelyben tájékoztatják az Ausztriában éppen érvényben lévő szabályozásról, a karanténkötelezettségről, illetve az ez alól való mentességről.

A visszaigazolás tartalmaz egy QR-kóddal ellátott PDF fájlt, amelyet kinyomtatva vagy elektronikus formában a határon be kell mutatni.

A regisztrációhoz szükséges elektronikus formanyomtatvány szerda dél óta rendelkezésre áll az egészségügyi minisztérium honlapján.

Meghosszabbítják a távoktatást

Heinz Fassmann oktásügyi miniszter szerdán az Ö1 közszolgálati rádiócsatorna déli krónikájában azt mondta, hogy a tervezett január 18-a helyett csak egy héttel később, január 25-én térhetnek vissza az iskolás gyerekek a tantermekbe.

Ezek szerint a téli szünet utáni távoktatást egy héttel meghosszabbítják,

a gyerekek csak akkor mehetnek be az iskolába, ha ez kifejezetten szükséges,

például dolgozatot írni, illetve ha a szülők nem tudják otthon megoldani a felügyeletet. Január 25-étől visszatérnek a tantermi oktatásra, de csak a koronavírussal összefüggésben hozott védelmi intézkedések szigorú betartása mellett.

– magyarázta a miniszter.

Az alsó tagozatok kivételével mindenütt kötelező lesz a maszkviselés.

A tárcavezető kitért a korábban már bejelentett önkéntes tesztelési lehetőségre, melyet hetente egyszer kívánnak biztosítani az iskolákban. A fiatalabb gyermekeket a szülők tesztelhetik majd otthon, a nagyobbakon az iskolában végzik el a vizsgálatot, amelynek eredménye 15 percen belül látható.

- mondta Fassmann.

– tette hozzá a miniszter.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 1917 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 385 750 esetet regisztráltak. A koronavírusos betegséggel kórházban ápoltak száma 2179, az intenzív kezelésre szorulók 354-en vannak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 49-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 6868-ra emelkedett.