Mészöly Miklóssal indítja az évet a Várkert Bazár ismert sorozata

Mészöly Miklós, Kossuth-díjas magyar író, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja
Mészöly Miklós, Kossuth-díjas magyar író, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja
Vágólapra másolva!
A Mészöly-centenáriummal indítja irodalmi szezonját a Várkert Irodalom Aposztróf-sorozata. A januári esten Mészöly Miklós élete, munkássága, és Polcz Alainnel kötött 53 évnyi házassága is megelevenedik irodalmi művek, levelek tükrében. „Ilyen szép emberpárt még sohasem láttam” – mondta róluk egykor Örkény István.
Vágólapra másolva!

2021. január 19-én lesz Mészöly Miklós Kossuth-díjas író születésének századik évfordulója. Mészöly a huszadik század második felének legjelentősebb prózaírója, a tömörítés, a határozott szituációrajzú fegyelmezett szerkesztés művésze. A Várkert Irodalom Aposztróf című

sorozatának idei első része Mészöly Miklóssal foglalkozik.

Január 21-én, 19 órakor induló estet jegyváltás után a Várkert Stream oldalon követhetik az érdeklődök. Szolláth Dávid Mészöly-monográfiájával és A bilincs a szabadság legyen - Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezését tartalmazó kötettel készülünek a szervezők.

Mészöly Miklós hatalmas életművének (ideértve szépprózai, drámai, lírai alkotásokat, valamint a bölcseleti, vagy irodalmi értekező prózáját) meghatározó jelentősége van mindazon irányzatok és iskolák létrejöttében, amelyek a II. világháború befejezésétől a második ezredfordulóig tartó korszak magyar szellemi életét meghatározták és jellemezték. Írásait erőteljes atmoszférateremtés, parabolisztikus jelentéssűrítés jellemzi, művei alkotójuk filmes látásmódjáról tanúskodnak.