Ausztriában botrány robbant ki az oltási sorrend be nem tartása miatt

KURZ, Sebastian Bécs, 2021. január 17.
Sebastian Kurz osztrák kancellár plexifal mögött állva beszél egy sajtótájékoztatón a bécsi kancellária épületében 2021. január 17-én. Ausztriában februárig 7-éig meghosszabbítják a járvány miatti teljes zárlatot és
Sebastian Kurz kancellár a Kronen Zeitung című osztrák lapnak nyilatkozva szerdán megengedhetetlennek nevezte, hogy polgármesterek és feleségeik soron kívül kapták meg az oltást.
Vágólapra másolva!
Botrány robbant ki Ausztriában a koronavírus elleni oltások beadása körül, Sebastian Kurz kancellár a Kronen Zeitung című osztrák lapnak nyilatkozva szerdán megengedhetetlennek nevezte, hogy polgármesterek és feleségeik, illetve helyi prominens személyiségek soron kívül jutottak hozzá a vakcinához.
Vágólapra másolva!

Az osztrák sajtóban előző nap jelentek meg arról szóló hírek, hogy

Ausztria több tartományában a fel nem használt oltóanyagokat az oltási sorrendben soron következő érintettek - például a nem otthonokban élő 80 éven felüli idősek - helyett polgármesterek, családtagjaik, illetve önkormányzati dolgozók kapták meg.

Egyikük - Wolfgang Matt, Feldkirch polgármestere - az ORF2 közszolgálati televízió kedd késő esti műsorában azzal magyarázta a soronkívüliséget, hogy a "megmaradt kenyeret sem dobjuk ki". Ezzel arra kívánt utalni, hogy nem az oltási stratégia sorrendjét szegte meg, csupán nem akarta, hogy a megmaradt, fel nem használt oltóanyag veszendőbe menjen.

Sebastian Kurz kancellár a Kronen Zeitung című osztrák lapnak nyilatkozva szerdán megengedhetetlennek nevezte, hogy polgármesterek és feleségeik soron kívül kapták meg az oltást. Forrás: MTI/AP/Ronald Zak

Az esetek sokasága - Vorarlbergben, Tirolban, Karintiában, Alsó- és Felső-Ausztriában, valamint Bécsben - az osztrák kancellárt is megszólalásra késztette.

- adott hangot felháborodásának Sebastian Kurz.

Ideiglenesen kialakított tesztelési és oltási központ Bécsben. Forrás: AFP/Georg Hochmuth

- tette hozzá az osztrák kancellár. Mások mellett Werner Kogler alkancellár, Gernot Blümel pénzügyminiszter és több tartományfőnök is elítélte azon helyi politikusokat, akik visszaéltek a kormány oltási stratégiájával, sőt az alkancellár a politikai felelősségre vonást sem zárta ki.