Vágólapra másolva!
A férfiaknál magyar szempontból kellemetlen meglepetéssel zárultak a pénteki selejtezők a lengyelországi Gdanskban zajló rövidpályás-gyorskorcsolya Európa-bajnokságon, ugyanis a táv címvédőjeként Liu Shaoang kiesett 1500 méteren.

A másik két magyar egyéni induló, a két rövidebb távon címvédő Liu Shaolin Sándor és az amerikai születésű Krueger John-Henry mindhárom számban, azaz 500, 1000 és 1500 méteren is továbbjutott, Liu Shaoang pedig csak az előbbi kettőben.

Liu Shaolin Sándor (elől) három, míg Liu Shaoang két egyéni távon nyerhet még érmet Gdanskban Forrás: HUNSKATE Média / Gémesi Balázs

A fiatalabbik Liu-fivér a leghosszabb szám hajrájához közeledve futamában csak a negyedik helyen korcsolyázott, így muszáj volt előznie, hogy továbbjutó helyre kerüljön, de a manővere során az egyik kanyarban kívülről rádőlt olasz vetélytársa csípőjére, majd mindketten kicsúsztak. A zsűri a váltóval olimpiai bajnok Liu Shaoangot látta vétkesnek, ezért kizárták a futamból.

A ötkarikás aranyérmes váltó a negyeddöntőből rendkívül magabiztosan, futamgyőztesként jutott tovább annak ellenére, hogy Liu Shaolin pihenőt kapott a szakvezetéstől.

A kvartett Liu Shaoang, Krueger, Burján Csaba, Varnyú Alex összeállításban is negyedkörös előnnyel verte a második francia és a harmadik német négyest, a fehéroroszt pedig le is körözte.

A szintén ötkarikás bajnok Burjánnak ez volt az első versenye egyéves eltiltása után, amelyet azért kapott, mert 2019 decemberének elején Kínát sértő mondatot tett közzé Instagram-oldalán a repülőtéri várakozás pillanatait és a tömeget megörökítve.

A nőknél a délelőtt folyamán mindkét egyéni induló, Kónya Zsófia és Sziliczei-Német Rebeka továbbjutott mindhárom táv selejtezőjéből és a váltó is a legjobb nyolc közé került.

Szombaton mindkét nemnél 500 és 1500 méteren avatnak bajnokot, a program pedig a váltók elődöntőivel zárul. Vasárnap az 1000 méter küzdelmeit, a 3000 méteres szuperdöntőt és a staféták fináléit rendezik a kontinensviadalon.