Káosz volt a kijárási tilalom első estéjén Hollandiában: koronavírusteszt-pontot gyújtottak fel, és rendőröket támadtak meg

koronavírus teszt központ gyújtogatás Hollandia Urk
Vágólapra másolva!
Felgyújtottak egy koronavírus-tesztelő központot fiatalok Hollandiában szombaton. Több helyen is megtámadták a rendőröket bulizók, akik nem akartak hazamenni a kijárási tilalom idején.
Vágólapra másolva!

Fiatalok törtek be egy kihelyezett koronavírus-tesztelő központba, majd felgyújtották a létesítményt a hollandiai Urkban szombaton, a bevezetett kijárási tilalom első éjszakáján - írja az AP.

Az Amszterdamtól 80 kilométerre lévő halászfalu vezetése és a helyi rendőrség vasárnapi közleményében elítélte a garázdaságot. Ahogy fogalmaztak, ami történt az nemcsak hogy elfogadhatatlan, de

óriási pofont is jelent a helyi egészségügyi dolgozóknak,

akik a tesztközpontban az Urkban élő lakosokat segítették.

A fiatalok a rendőrök kocsijait is megrongálták:

tűzijátékot lőttek rájuk és kövekkel dobálták meg.

A belga határhoz közeli kisvárosban, Steinben nagyjából száz fiatal szállt szembe a rendőrökkel: nem voltak hajlandóak hazamenni, helyette az utcán ittak és buliztak.

A rendőrség közlése szerint vasárnapig

országszerte 3600 embert bírságoltak meg

az este kilenc és hajnali fél öt között elrendelt kijárási tilalom megsértése miatt, és 25 embert vettek őrizetbe erőszakos cselekmények, vagy a korlátozások megszegése miatt. Az amszterdami rendőrök vasárnap újabb összecsapásokra számítanak, és a cikk szerint több rendőrt kivezényeltek egy olyan térre, ahol a hatóságok egy hete már összecsaptak a tiltakozókkal.

Hollandiában a második világháború után most először vezettek be országos kijárási tilalmat, amely este 9 órától hajnal fél ötig van érvényben, várhatóan február 9-ig. A tilalom megszegéséért 95 eurós bírságot szabhatnak ki.

A Johns Hopkins Egyetem adata szerint Hollandiában a járvány kezdete óta 962 104 embernél igazolták a koronavírus fertőzést, és 13 646-an haltak meg a betegségben.