Szinte csak nyugdíjas, MSZMP- és MSZP-tag egyetemi tanárok írták alá az alapítványi fenntartás elleni tiltakozást Debrecenben

Vágólapra másolva!
Jórészt már nyugdíjas és továbbfoglalkoztatott professzorok írták alá azt a petíciót, amelyben az ellen tiltakoznak, hogy a Debreceni Egyetem kezdeményezi, hogy állami alapítású vagyonkezelő alapítvány által fenntartott egyetemmé alakuljon át. Az egyetem szenátusa 65 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül döntött az alapítványi fenntartásról, ráadásul azt a hallgatói önkormányzat is egyhangúlag 70 szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül támogatta. A tiltakozást az egyetem aktív vagy emeritus professzorainak kevesebb mint egytizede írta alá, a baloldali sajtó mégis úgy próbálta tálalni, mintha elsöprő ellenkezésről lenne szó.
Vágólapra másolva!

A 21 tiltakozó közül információink szerint nyolcan már nyugdíjasok, hatan továbbfoglalkoztatottak (vagyis betöltötték már a nyugdíjkorhatárt, de engedéllyel továbbra is oktatnak) vagyis alig harmaduk aktív életkorú. Az aláírók átlagéletkora 66 év. Az egyetem vezetése korábban is hangsúlyozta, hogy kikérte mindenki véleményét, de úgy tudjuk, azt készséggel elismerik, hogy a nyugalmazott kollégáknak valóban nem kérték ki a véleményét...

A tiltakozók stílusára jellemző, hogy az egyetem volt rektora, Fábián István szarházinak nevezte azokat, akik megszavazták a döntést - vagyis a teljes, 68 tagú, választott szenátust (közülük 65-en megszavazták a kezdeményezést, ellenszavazat nem volt).

A fenti képet egy Facebook-kommentelő tette közzé. A "kommunista" minősítés magyarázata, hogy az aláírók között rengetegen vannak, akik a kommunista MSZMP-nek, majd utódpártjának, az MSZP-nek voltak tagjai, sőt képviselői, mint például Bazsa György, az egyetem rendszerváltás előtti dékánja, későbbi rektora, aki önkormányzati és országgyűlési képviselő is volt az MSZP színeiben. Nem meglepő ezek után, hogy az MSZP pártpolitikai érdekeit próbálja képviselni ebben az ügyben is, ahogy Orosz István agrártörténész is, aki 1972-től volt az MSZMP tagja, a rendszerváltás előtt az egyetem rektorhelyettese, majd 1989-ben természetesen azonnal átlépett az utódpártba, és az MSZP országgyűlési képviselője volt 1994 és 1998 között.

Az aláírók létszámának - mindössze 21 fő - értékeléséhez azt is hozzá kell tenni, hogy a Debreceni Egyetemen több mint tízszer ennyi aktív vagy emeritus professzor van - vagyis jól látható, hogy egy törpe kisebbség tiltakozását próbálta a baloldali sajtó felfújni.