Titkolja Brüsszel a vakcinabeszerzések szerződéseit

koronavírus, vírus, járvány, maszk, arcmaszk, védőmaszk, védőfelszerelés, oltás, vakcina, védőoltás, Petrinja, Horvátország
Egy egészségügyi dolgozó beolt egy férfit Pfizer-BioNTech Covid-19 vakcinával egy petrinjai katonai támaszponton, Zágrábtól mintegy 50 kilométerre 2021. január 2-án, mivel a beteg egy korábbi hatalmas földrengésben elvesztette házát.
Vágólapra másolva!
Az Európai Tanács elnöke vasárnap azt állította, hogy az Európai Unió be fogja tartatni a gyógyszergyártókkal a szerződésekben foglalt vállalásaikat. A magabiztosság nem tűnik indokoltnak, mivel sorra jelentik be a gyártók, hogy nem tudják időben szállítani a megrendelt koronavírus elleni vakcinákat. A V4NA nemzetközi hírügynökség ezzel kapcsolatban ismét az Európai Bizottsághoz fordult, mivel a szerződések részleteiről továbbra sem adtak tájékoztatást.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Pfizer nemrég azt közölte, hogy lassítja az oltóanyag-szállítást, hogy növelni tudja gyártókapacitásait, pénteken pedig a brit AstraZeneca jelentette be gyártási problémákra hivatkozva, hogy

az első negyedévben nem tudja vállalni a megígért oltóanyagok kiszállítását.

Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel vasárnap ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy az Európai Unió be fogja tartatni a koronavírus elleni oltóanyaggyártókkal a velük kötött szerződésekben foglalt kötelezettségeket.

A politikus a francia Europe 1 rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy „jogi eszközeinket felhasználva el fogjuk érni, hogy a gyártók tiszteletben tartsák a szerződésben foglaltakat".

A V4NA múlt héten levélben fordult az Európai Bizottság (EB) elnökéhez, hogy tájékoztatást kérjen a vakcinabeszerzésekre vonatkozó szerződések részleteiről. Azt kérdezték, hogy kik és mikor tárgyaltak a vakcinabeszerzésekről, kik írták alá a szerződéseket a gyártókkal, és pontosan mikor és milyen mennyiségben rendeltek vakcinát.

Bár a Bizottság reagált a megkeresésre, konkrét válaszokat nem adtak a szerződésekkel kapcsolatban. Az EB honlapján található nyilvános tájékoztató az Unió oltóanyagokkal kapcsolatos stratégiájáról szintén nem tartalmazza a szerződéseket vagy azok részleteit.

Oltás Horvátországban Forrás: AFP/Str

Közben az európai ombudsman pénteken vizsgálatot indított azzal kapcsolatban, hogy az Európai Bizottság elutasította a koronavírus elleni oltóanyagok felvásárlásával kapcsolatos uniós szerződésekhez való nyilvános hozzáférhetőséget.

A V4NA most további kérdésekkel fordult az Európai Bizottsághoz a szerződésekkel kapcsolatban. Arra várják a választ, hogy mi alapján kezdték meg a tárgyalásokat az egyes gyártókkal, és hogy miért csak novemberben kötötték meg az első szerződéseket a Pfizer-BioNTech és a Moderna cégekkel.

De arról is kérdezték a Bizottságot, hogy milyen kitételek vonatkoznak a szerződésekben arra, ha egy gyártó nem szállítja időben a megrendelt vakcinamennyiséget.

Az Origo megírta, hogy már Charles Michel, az Európai Tanács elnöke sem bízik Brüsszel ígéretében, ami arról szólt, hogy nyárig a lakosság 70 százalékát be fogják oltani. Ez meglehetősen kockázatos vállalás annak tudatában, hogy a Pfizer a következő hetekben még a megszokottnál is kevesebb adag vakcinát fog szállítani az uniós országok részére, a Moderna pedig más országokat, köztük az Egyesült Államokat részesíti előnyben.

A Politico egy elemzésben rámutatott,

a jelenlegi oltási ütemmel csak 2024 márciusára érné el célját Brüsszel.

Charles Michel elmondta, hogy reményei szerint a vakcinákkal kapcsolatos folyamatok fel fognak gyorsulni a következő hetekben, és úgy gondolja, hogy hamarosan egy harmadik is elérhető lesz a Pfizer és a Moderna mellett az unióban. Azonban még ha engedélyezik is az AstraZenecát, a cég már jelezte, hogy a korábbi tervekhez képest sokkal kevesebb adagot fog szállítani az EU-országok számára.