A 25 év alattiak szja-mentessége a fiatalok saját lábra állását segíti

NOVÁK Katalin
Budapest, 2021. január 27. A Miniszterelnökség által közreadott képen Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter sajtótájékoztatót tart a 25 év alattiak szja-mentességéről, a kormányülés szünetében, a Karmelita kolostorban 2021. január 27-én. Novák Katalin közölte, hogy a 25 év alattiak 2022-re tervezett személyijövedelemadó- (szja) mentessége abban segít, hogy a fiatalok saját lábukra állva indulhassanak neki az életnek. MTI/Miniszterelnökség/Kékesi Donát
Vágólapra másolva!
A fiatalok szja-mentességét a kormány befektetésnek tekinti, és az éves szinten nagyjából mintegy 140 milliárd forintot jelent a költségvetés számára – mondta Novák Katalin. 
Vágólapra másolva!

A 25 év alattiak 2022-re tervezett személyijövedelemadó-mentessége abban segít, hogy a fiatalok saját lábukra állva indulhassanak neki az életnek - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter. Novák Katalin szerint ez azt jelenti, hogy a fiataloknak jövőre nagyjából 22 százalékkal emelkedhet a jövedelme. Ez átlagosan mintegy 40 ezer forintot is meghaladó havi megtakarítást jelent, éves szinten pedig félmillió forinttal emelheti jövedelmüket, így megtakarításaikat.

Ez egy befektetés

Közölte, számításaik szerint évente mintegy 280 ezer fiatalt érint majd a lehetőség a mostani foglalkoztatási adatokat figyelembe véve. A fiatalok szja-mentességét a kormány befektetésnek tekinti, és az éves szinten nagyjából mintegy 140 milliárd forintot jelent a költségvetés számára.
A családokért felelős tárca nélküli miniszter azt hangoztatta,

Novák Katalin: A lengyel példát követjük Forrás: MTI/Kékesi Donát

Novák Katalin erre egyebek mellett a babakötvényt, az ingyenes bölcsődét, óvodát, iskolát említette, továbbá az első idegen nyelvi vizsga megszerzését, a KRESZ-tanfolyam elvégzését, valamint a továbbtanulóknak a diákhitel lehetőségét. Hozzátette: a családalapítás mellett elkötelezett fiatalok számíthatnak továbbá a babaváró támogatásra, a házassági és családi adókedvezményre, a családi otthonteremtési kedvezményre (csok) és számos más otthonteremtési támogatásra.

Közölte,

a várhatóan 2022. január 1-jétől bevezetendő szja-mentességgel a kormány a családalapítás előtt álló fiatal felnőtteknek kíván segítséget nyújtani.

Ilyen lehetőség csak Lengyelországban van, mi a lengyel példát követjük - mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Kevésbé lesz vonzó a külföldi munkavállalás

Kérdésekre válaszolva azt mondta, azoknak a fiataloknak, akik eddig anyagi megfontolásból gondolkodtak külföldi munkavállalásban, várhatóan már kevésbé lesz az vonzó. Azt szeretnénk, ha minden magyar azt érezné, Magyarországon van a jövője, és itthon szeretne családot alapítani, gyereket nevelni, boldogulni, élni; a kormány erre kínál lehetőséget a különböző támogatásokkal - mondta Novák Katalin. Közölte azt is, hogy az szja-mentességre vonatkozó jövedelemhatárról még nem döntöttek, arról előbb a fiatalok érdekképviseleti szervezeteivel egyeztetnek; jelenleg még dolgoznak a benyújtandó törvényjavaslaton.