Drámai adatok Portugáliában: több, mint 16 ezer fertőzött, 300 halott egy nap alatt

koronavírus, Portugália, maszk
(FILES) In this file photo taken on January 15, 2021 a woman wearing a face mask is reflected in a shop window while walking in Lisbona, as Portugal entered a fresh lockdown over a surge in coronavirus cases. - Portuguese voters will head to the polls to choose a president on Sunday, with the dramatic context of a virus lockdown creating more headlines than the expected re-election of incumbent Marcelo Rebelo de Sousa. The country has this week been breaking daily records in s virudeath tolls, with an extra 221 fatalities in 24 hours announced Thursday by the national health authorities, after having hit on Wednesday a record 14,647 new infections in one day. (Photo by PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP)
Vágólapra másolva!
Portugáliában csütörtökön ismét rekordot döntött a koronavírus miatti halottak és új fertőzöttek száma, késlekedik az oltási kampány, a parlament február közepéig meghosszabbította az országos karantént.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön 303 új halottat és 16 432 új fertőzöttet jelentettek. Ez a legrosszabb lakosságarányos heti halálozási és fertőzési arányszám a világban.

A portugál parlament csütörtökön február közepéig meghosszabbította az országos karantént. António Costa kormányfő a TVI televízióban szerda éjjel elismerte, hogy a helyzet - mint fogalmazott - "nem rossz, hanem rettenetes", miközben a kórházak a befogadóképességük határán járnak.

- ismerte be a miniszterelnök, hozzátéve, hogy Portugália most az először Nagy-Britanniában azonosított vírusmutációval küzd.

A kormányfő szerint a karanténintézkedések következtében várhatóan a jövő héten kezd csökkenni a fertőzések száma.

Németország segítene

A január 15-én életbe lépett, most meghosszabbított karanténintézkedések keretében zárva tartanak a nem fontos szolgáltatások, a távmunka mindenütt kötelező, ahol lehetséges, az iskolák bezárnak.

Németország szerdán bejelentette, hogy segítséget kíván nyújtani,

és a szükségletek felmérésére szakértőket küldött Portugáliába.

Maszkot viselő járókelő Liszabonban Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

Costa szerint azonban óvatosan kell kezelni a portugáliai betegek külföldre küldését, tekintettel arra, hogy Portugáliának csak egy szárazföldi határa van, az amúgy is túlterhelt Spanyolországgal. A lehetséges német segítséggel kapcsolatban elmondta, hogy akikre szükségük lenne - orvosokra, ápolókra - nem állnak rendelkezésre.

Csak a felét kapják meg a várt védőoltásnak

Az oltókampány első szakasza várhatóan két hónappal, áprilisig meghosszabodik, mert az ország csak mintegy a felét kapja meg a várt védőoltásoknak - közölték csütörtökön az oltási program vezetői. Portugália eredetileg 3 millió adag vakcinára számított, de a szállítási késlekedések miatt ez a mennyiség 1,5 millió adagra csökken - közölte Francisco Ramos, az oltási kampány vezetője.

Mint mondta, az eredeti terv szerint decemberben 950 ezer embert - egészségügyi dolgozókat, kulcsfontosságú posztokon dolgozókat, az ötven év feletti veszélyeztetetteket és magas rangú politikai vezetőket - oltottak volna be, ők így most januárban és februárban kapják meg az oltást.

Az új feltételek közepette 810 ezer embert tudnak mindkét adaggal beoltani március végéig,

és 520 ezren kapják meg az első adagot.

Eddig 70 ezer embert - közöttük idősotthonok lakóit és dolgozóit - oltottak be Pfizer/BioNTech vakcinával - közölte Ramos. Hozzátette: amennyiben az AstraZeneca/Oxford oltását az uniós gyógyszerfelügyelet engedélyezi, Portugália további 2,2 millió adag oltást kaphat. Vasárnaptól a járvány miatt kivételes esetektől eltekintve két hétig korlátozzák a portugálok légi, szárazföldi és tengeri külföldi utazásait - közölte Eduardo Cabrita belügyminiszter a parlamentben.