Ötre nőtt a pénteki bukaresti kórháztűz áldozatainak száma, két oxigénpalack is felrobbanhatott - videó

Bukarest, kórház, tűz
Tűzoltóautó áll a bukaresti Matei Bals járványtani kórház épülete előtt 2021. január 29-én, miután hajnalban az épület földszintjén kigyulladt a koronavírusos betegeket ellátó kórtermek egyike. A román hatóságok közlése szerint négy beteg meghalt, további 120 pácienst más kórházakban helyeztek el.
Vágólapra másolva!
Ahogy arról korábban az Origón beszámoltunk, tűz volt a bukaresti Matei Bals járványtani kórház koronavírusos betegeket kezelő egyik kórtermében péntek hajnalban. Ötre nőtt a meghalt betegek száma, ugyanis péntek este az egyik mosdóban is találtak egy áldozatot. Valószínűleg két oxigénpalack is felrobbant a tűz kitörését követően az egészségügyi intézetben - számoltak be Maszol erdélyi hírportálon a bukaresti ügyészségre hivatkozva.  
Vágólapra másolva!

A Matei Bals-intézetben elsősorban koronavírusos betegeket ápoltak. A péntek kora reggeli tűz után 102 pácienst evakuáltak. Péntek estére kiderült, hogy

a kórház egyik mosdójában találták meg az tűzvész ötödik áldozatát.

Az átvett betegek közül négynek súlyos az állapota

- közölte szombaton a román egészségügyi minisztérium szóvivője.

Alexandru Anghel, a bukaresti törvényszék ügyésze és Marian Mihoci rendőrbiztos, a fővárosi rendőrség kriminalisztikai osztályának vezetője közölt részleteket az ügyben indított vizsgálatról.

Tűzoltóautó áll a bukaresti Matei Bals járványtani kórház épülete előtt 2021. január 29-én, miután hajnalban az épület földszintjén kigyulladt a koronavírusos betegeket ellátó kórtermek egyike Forrás: MTI/AP/Andreea Alexandru

Anghel szerint több napig fog tartani a helyszíni vizsgálat,

szombaton pedig elvégzik a holttestek boncolását a törvényszéki orvostani intézetben.

A vizsgálatokban részt vesznek a petrozsényi bányabiztonsági intézet, az INSEMEX szakemberei is. Eddig a helyszínelők lefoglaltak már egy sor dokumentumot, és a biztonsági kamerák felvételeit is elemezni fogják. Ugyanakkor sem a konkrét kórteremben, sem a kórházfolyosón nem voltak kamerák - nyilatkozta a vizsgálatot vezető ügyész, aki hozzátette:

lehetséges, hogy két oxigénpalack is felrobbant a tűz kitörését követően a Matei Bals-intézetben.

Tűzoltóautók a bukaresti Matei Bals járványtani kórház épületénél 2021. január 29-én. Forrás: MTI/AP/Andreea Alexandru

Arra a médiában megjelent információra vonatkozóan, miszerint a kórteremben, ahol a tűz kiütött, volt egy légbefúvásos fűtőberendezés, az ügyész elmondta, hogy ezt is szombaton fogják tisztázni az INSEMEX szakembereivel együtt a helyszínen.

Az ügyész azt sem tudta megerősíteni, hogy az épületszárny, ahol a tűzeset történt, rendelkezett-e tűzvédelmi engedéllyel.