A „semmiből” alakult ki ez a hatalmas jégtorony

jéghegy
Kazahsztánban alakult ki az új "jégcsoda"
Vágólapra másolva!
A meteorológiai feltétlek lehetővé tették Kazahsztánban a télen, hogy egy jeges síkságon egy 13,7 méter magas jégtorony keletkezzen a forrásvízből. A különleges természeti jelenség Almaty régióban jelent meg, ahol a fagyközeli hőmérséklet a síkságot vastag jég- és hóréteg borítja.
Vágólapra másolva!

Az itt keletkezett, üreges jégkúphoz hasonló képződményekre a múltban már több tudós hivatkozott, amit elneveztek „jégvulkánnak". Bár az alakja hasonló a szikla vulkánokhoz, amelyek a földkéreg alól lávát szórnak, mégis egy egészen más jelenségről van szó.

Ebben az esetben a jég ugyanis forró vízű forrásból származik.

A kutatók leírása szerint a vízpermet bekerül a légkörbe, majd megfagy, amikor visszaesik a felszínre. Idővel pedig a kazahsztánihoz hasonló, lenyűgöző üreges szerkezet alakul ki – számol be az esetről a ScienceAlert online tudományos portál.

Kazahsztánban alakult ki az új "jégcsoda" Forrás: Pinterest

A jégtorony minden évben, az új év körül alakul ki, és a helyiek kedvelt utazási célpontjává vált. Ezt számos közösségi oldalon posztolt fotó és videó is igazolja. Kazahsztánt sokan csak a „Borat: Kazah nép nagy fehér gyermeke menni művelődni Amerika" című film révén ismerik, ám a szakemberek szerint a kazahsztáni élet valósága azonban egészen más.

Ám amikor 2020-ban megjelent a folytatása, a „Borat utólagos mozifilm", akkor a kazah turisztikai tanács elfogadta a karakter egyik mondatát az ország jellemzéseként: „nagyon kellemes", ami ezzel új idegenforgalmi szlogenné vált.

Hasonló jégtornyokat találhatunk az Egyesült Államokban, gyakran a Nagy-tavaknál, például az Erie-tónál és az Ontario-tónál.

Ott, ahol a tó vize „benyomódik" a jégtáblák alá a tó határában, jégkupacokat hoz létre. Ám az űrben vannak a legimpozánsabbak a jégvulkánok: 2016-ban a tudósok megfigyelték, hogy szerintük egy hatalmas jégvulkán lehet a Plútón, amely 145 kilométer széles és 3,5 kilométer magas.