Lehet, hogy 2021 a feltekerhető telefonok éve lesz

lg feltekerhető kijelzős mobil
Így néz ki az LG szabadalmában a feltekerhető kijelzős mobil
Vágólapra másolva!
Bizonyos jelek arra utalnak, hogy 2021-ben megkezdhetik hódításukat az úgynevezett feltekerhető telefonok. Több gyártó is bejelentette ugyanis, hogy színre lép első ilyen készülékével. Azt vizsgáltuk meg, hogy pontosan milyenek is ezek a mobilok, van-e értelmük, és befuthatnak-e nagy karriert.
Vágólapra másolva!

Kellenek a különleges modellek

Az telefonos szektorban mindig megfigyelhető volt, hogy a gyártók törekedek az újdonságok kifejlesztésére.

Ennek köszönhetjük a teljes frontfelületet befedő érintőképernyőt, a hajlított szélű kijelzőt, az ultravékony kávákat, a notch-ot, a komplex hátlapi kamerarendszert is például.

Az evolúció pedig egy pillanatig sem lassulhat, hiszen ez az ami mozgatja a piacot, ezzel lehet ösztönözni az embereket, hogy megvásárolják minden évben a felső kategóriás termékeket.

Így néz ki az LG szabadalmában a feltekerhető kijelzős mobil. Az első demóknak már köze sincs ehhez az irányhoz. Forrás: Let's Go Digital

Létfontosságú, hogy a cégek elő tudjanak rukkolni különleges dizájnnal, hiszen rengeteg ember számára fontos, hogy a mobilja már megjelenésével is jelezze gazdája státuszát. Ma pedig ilyen szempontból senkinek nincs könnyű dolga, hiszen ott tartunk, hogy akár egy belépő szintű mobil is könnyen összekeverhető egy méregdrága, több százezer forintos készülékkel. Emiatt aztán a cégeknek minden korábbitól eltérő irányokba kellett indulniuk. Így születtek meg a különleges széthajtható modellek, és ennek köszönhető az úgynevezett feltekerhető mobilokkal kapcsolatos intenzív fejlesztési folyamat is. Több nagy vállalat, így például az LG, az Oppo vagy a Xiaomi is elképesztő energiát és pénzt ölt az ilyen termékek kutatásába. Ennek pedig ma már kézzelfogható eredményei is vannak, hiszen bemutatták a nagy nyilvánosság előtt is a működképes prototípusokat.

Feltekerhető?

Amikor először hallottunk a feltekerhető mobil koncepcióról évekkel ezelőtt, akkor azt hittük, hogy ez az eszköz olyan lesz, mint egy toll, amelyből előhúzható a képernyő. Az LG a két évvel ezelőtt bemutatott feltekerhető televíziójánál valami ilyesféle megoldással állt elő, csak ott értelemszerűen egy szekrényképből tekeredik elő a kijelző. Ez abszolút életképes megoldásnak tűnt, hiszen egy csapásra gyakorlatilag egy félig-meddig új termékkategóriát teremtett volna. Egy olyan eszköz született volna meg, amely minden korábbinál kevesebb helyet foglal, és nem mellékesen iszonyatosan látványos.

Azonban mostanra kiderült, hogy a "feltekerhető" alatt mégsem ezt értik a gyártók, legalábbis ma még. A jelek szerint ugyanis olyan készülékekben gondolkoznak, amelyek alapállapotban hagyományos okostelefonnak tűnnek, de széthúzhatóak, aminek eredményeként egy kis tabletet kapunk. Az tény, hogy igen látványos, amikor ez megtörténik, hiszen e jelenlegi információink értelmében minderre működés közben is képesek e készülékek.

Nem feltekerhető, inkább szétcsúsztatható... Forrás: LG

A "feltekerhető" megnevezés itt tehát magára a működési mechanizmusra vonatkozik, ami viszont egyelőre pontosan nem ismert, hiszen mindenki féltő gonddal óvja a saját technológiáját, attól tartva, hogy a riválisok lemásolják.

Jó ez?

Az tény, hogy az eddig bemutatott feltekerhető mobilok mind elképesztően látványosak. De ez önmagában még nem elég a boldogsághoz. Arról ugyanis egyszerűen nem vagyunk meggyőződve, hogy a nagy tömegeknek szükségük van-e erre a megoldásra ebben a formában. A tabletek iránti érdeklődés az elmúlt években jelentősen visszaesett, ami azt sugallja, hogy az emberek nem kifejezetten vágynak a nagy képernyős mobil eszközökre. Sőt, egyre több olyan hangot hallani, amely hiányolja, a kicsi, kompakt, ám csúcshardverrel ellátott, prémium szintű termékeket a piacról. Ráadásul a két éve bemutatott széthajtható telefonok pont ugyanezt tudják, csak sokkal egyszerűbben, biztosan olcsóbban, bár tény, hogy kevésbé látványos formában.

2021-ben megjelenhetnek az első feltekerhető okostelefonok. Forrás: LG

A jelenleg rendelkezésre álló információk értelmében a feltekerés motorerővel történik, amihez viszont energia kell. Na és pont ez az, ami az okostelefonok egyik Achilles-sarka mind a mai napig. Ugyanis a jelenlegi akkumulátorok által biztosított üzemidővel bizony még mindig nem lehetünk maradéktalanul elégedettek. Ráadásul az is biztos, hogy ez az extra szolgáltatás mennyi plusz helyet igényel. Valamennyit biztos, és jó eséllyel a kisebb akkumulátorral kell ezért fizetni. Kérdés, hogy valóban van-e igény arra, hogy a kapacitás egy részét a képernyőidő helyett a motoros képernyőméret változtatásra szánjuk. Nem biztos ez azért.

Kérdés, hogy van-e igény a telefonra, amiből tabletet lehet csinálni. Forrás: LG

Egyelőre még nem lehet tudni, hogy mennyire strapabírók ezek a feltekerhető kijelzők. A hírek szerint még a sokkal egyszerűbb, széthajtható mobilok egy részével is akad probléma bőven. Egy ilyen megoldás esetén pedig lényegesen többnek tűnik a potenciális hibaforrás. Az már biztos, hogy e modellek OLED képalkotási technológiára épülnek, ami jelenleg az elérthető legjobb képminőséget szavatolja, tehát e téren nem lehet gond.

Ár

Az új technológiák jellemzően mindig drágák, de jelen esetben egészen biztosan extrémen magas árról beszélhetünk. Még a hajtogathatós mobilok esetén is vastagon fogott az árcédulán a toll, és "feltekerhető" kijelzőjű modellek jó eséllyel azokat is alaposan felül fogják múlni. Ez pedig egy olyan tényező lehet, ami radikálisan lecsökkentheti a potenciális vásárlói kört. Azt a réteget, amely a világjárvány, és annak nyomában járó gazdasági visszaesés miatt az elmúlt időszakban igencsak kisebb lett.

Áttörés?

Mi tényleg igen nyitottak vagyunk mindenre, ha új technológiáról van szó, de ez nem jelenti azt, hogy kritika nélkül rajonganánk mindenért. A feltekerhetőnek nevezett mobilok esetében egyelőre rengeteg a kérdőjel, és ami még fontosabb, úgy látjuk, hogy az eljárásnak számos kritikus pontja van. Így például a tartósság, megbízhatóság, használati érték és az ár. Amennyiben pedig ezek közül akár egy is akad, amellyel nem tudnak megbirkózni, akkor az könnyen jelentheti a termékcsalád bukását, eljelentéktelenedését is.

Finoman szólva sem látjuk biztatóan egyelőre az ilyen típusú telefonok jövőjét, az pedig gyakorlatilag 100 százalék, hogy az áttörés nem idén fog bekövetkezni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!