Eddig legalább 21 ember halálát okozta a hóvihar az Egyesült Államokban

Winter Storm Uri Brings Ice And Snow Across Widespread Parts Of The Nation GettyImageRank2 Color Image weather Horizontal
AUSTIN, TX - FEBRUARY 15: People carry groceries from a local gas station on February 15, 2021 in Austin, Texas. Winter storm Uri has brought historic cold weather to Texas, causing traffic delays and power outages, and storms have swept across 26 states with a mix of freezing temperatures and precipitation. Montinique Monroe/Getty Images/AFP (Photo by Montinique Monroe / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP)
Vágólapra másolva!
Extrém hideg és hóvihar sújtja az Egyesült Államok déli részét, különösen Texas államot. Eddig legalább 21 ember halt meg, és több millióan maradtak áram nélkül - írja a BBC.
Vágólapra másolva!

Eddig legalább 21 ember halálát okozta az Egyesült Államok déli részét sújtó hóvihar és extrém hideg. A hóvihar miatt kiadott figyelmeztetés körülbelül 150 millió amerikait érint.

A Memorial Drive Houstonban, Texasban február 15-én hajnalban Forrás: NurPhoto via AFP/Reginald Mathalone/NurPhoto/Reginald Mathalone

Haláleseteket jelentettek Tennessee, Texas, Kentucky és Louisiana államokból.

Houstonban, Texasban két ember halálát szén-monoxid-mérgezés okozta, miután a garázsban járó motorral hagyták az autójukat, hogy melegítse őket.

Az extrém időjárás Mexikó északi és középső részét is elérte, ahol 12 államban maradtak áram nélkül a háztartások. A megfagyott csövek miatt az Egyesült Államokból érkező gázellátás is akadozott.

A legnagyobb mértékben Texast sújtja a hóvihar, ahol vészhelyzetet hirdettek.

Egyes helyeken harminc éve nem tapasztaltak ilyen hideget, vasárnap mínusz 18 fokot mértek.

Hó borítja a Texas állambeli Austin egyik városrészét 2021. február 15-én Forrás: MTI/AP/Austin American-Statesman/Bronte Wittpenn

A megnövekedett áramfogyasztást sok helyen nem bírta az ellátórendszer, illetve több helyen is szüneteltették az áramszolgáltatást, hogy a kórházakban, rendőr- és tűzoltóállomásokon maradjon, így

több mint 4,3 millió ember maradt áram nélkül.

A helyzet rosszabbodott, amikor a vihar miatt a szélerőművek sem működtek vasárnap.

Egy texasi majomrezervátumban rengeteg állat fagyott halálra, miután hétfő reggel megszűnt az áramszolgáltatás. A Primarily Primates igazgatója, Brooke Chavez 12 munkatársával és önkéntesekkel generátorokat, fűtőtesteket, gázpalackokat és takarókat szereztek, hogy lakóik életét megmentsék.

Ahogy a fagypont alatti hőmérséklet még hidegebbre fordult, az állatokat elkezdték átszállítani a San Antonió-i állatkertbe és észak-texasi rezervátumokba, de az igazgató elmondta, hogy ekkor már tetemeket találtak szerte a területen.

Egy utca Austinban, Texasban február 15-én Forrás: AFP/2021 Getty Images/Montinique Monroe

A fagyos utakon is több baleset történt, csak vasárnap Houstonban 120. Az emberektől azt kérik, lehetőleg maradjanak otthon. Két houstoni repülőteret is bezártak.