Vágólapra másolva!
Péntek este a magyar férfi kosárlabda-válogatott hosszabbítás után 83-81-re legyőzte az osztrák csapatot a Kijevben rendezett, nézők nélküli Eb-selejtező mini-tornán, ezzel Sztojan Ivkovics csapata kijutott a 2022-es Európa-bajnokságra, amelynek Csehország, Georgia, Olaszország és Németország ad majd otthont.

Csütörtök este a magyar csapat 84-72-re kikapott a szlovén válogatottól az első ukrajnai mérkőzésén, azonban Sztojan Ivkovics válogatottja abban a szerencsés helyzetben van, hogy a három hátralévő mérkőzésből csak egyet kell megnyernie a biztos Eb-szerepléshez, ebből pedig kétszer a csoport utolsó helyén álló, mindeddig nyeretlen osztrák válogatottal találkozott. A szövetségi kapitány a csütörtöki mérkőzés után kiemelte, hogy nem nagyon volt még a csapata olyan helyzetben, hogy 22 órán belül két mérkőzést is le kelljen játszania, de bízik benne, hogy frissek lesznek a játékosai.

Eilingsfeld János a bemelegítésnél Forrás: fiba.com

A feldobás után a mieink szerezték meg a labdát, és Váradi Benedek könnyű ziccerével meg is szerezték a vezetést. A következő támadásnál Eilingsfeld János dobott egy gyönyörű hármast, ami nagyon fontos volt, hiszen csütörtökön 3/0-val zárt a szlovénok ellen. Ezt követően Benke Szilárd próbálkozott egymás után két triplával, az első még rövidre sikerült, de a második már csont nélkül bement. Az osztrákok nem nagyon tüzeltek kívülről, de a palánk alatt magabiztosan értékesítették a ziccereket, így tartani tudták a lépést a mieinkkel. A hatodik percben aztán az első triplakísérletükből Thomas Klepeisz volt eredményes, ezzel a meccs során először átvették a vezetést.

A folytatásban visszaesett a magyar csapat triplamutatója 7/2-re, ráadásul több könnyű ziccer is kimaradt, amit az osztrákok rendre megbüntettek.

Szerencsére Vojvoda Dávid kétszer is gyönyörű kosarat szerzett a levegőben úszva, így az osztrákok nem tudtak nagyon elhúzni (20-15) az első tíz percben.

Perl Zoltán csak két pontog jutott az első félidőben Forrás: fiba.com

A második negyed Klepeisz hármasával indult, amit Váradi kozmetikázott egy tempóval, de néhány másodperccel később Antonio Ersek is bedobott egy triplát, így az osztrákok már kilenc ponttal vezettek. A magyar csapat támadásban tanácstalannak tűnt, mert az osztrákok jól megoldották Vojvoda semlegesítését, Bogic Vujosevic triplája után pedig 12 pont volt a különbség, így időt kellett kérnie Sztojan Ivkovicsnak. Az időkérés után zónavédekezésre váltott az osztrák csapat, ami szintén nem ízlett a mieinknek, Rasid Mahalbasic pedig növelte az osztrákok előnyét. A magyar csapat öt és fél percig nem dobott kosarat a második negyedben, három perccel a vége előtt Perl Zoltán törte meg a csendet egy tempóval, majd jött a már megszokott "flotaing" Vojvodától, aztán egy labdaszerzés után Filipovity Márkó zsákolt hatalmasat. Egy perccel a vége lőtt Benke dobott egy gyönyörű triplát, talán még a kezére is rácsaptak, de nem kaptunk büntetőt. Elégedettek nem lehettük, de a kilencpontos hátrány ellenére úgy tűnt, a magyar csapat elkapta a meccs ritmusát.

A magyar csapat egész meccsen az eredmény után futott Forrás: fiba.com

A harmadik negyed Vojvoda kihagyott ziccerével indult, az ellentámadásból viszont Marvin Ogunsipe dobott egy hármast. Szerencsére a következő akcióból a mieinknek is összejött egy tripla Váradi révén, majd néhány másodperc múlva Eilingsfeldnek is sikerült egy hármas. Ezt követően ismét jöttek a kihagyott a ziccereink, de szerencsére 25. percben Vojvoda is bedobta az első hármasát, a magyar csapat pedig felzárkózott hét pontra. Úgy tűnt, megfogható az osztrák csapat, csak kellene hozzá pár extra teljesítmény. Vojvoda próbálta hátára venni a csapatot, aki a második hármasával már 12 pontnál járt, nem sokkal később pedig Ferencz is berámolt egy hármast,

a magyar csapat pedig négy triplánál járt a harmadik negyedben.

A folytatásban ismét előjöttek a hibák, de az utolsó percben Váradi gyönyörű egylábas dobása után öt pontra felzárkóztak a mieink, először nyertek meg egy negyedet és újra nyílttá tették a meccset.

Vojvoda Dávid volt a magyar csapat legjobbja Forrás: fiba.com

Az utolsó negyedet remekül kezdték a mienk, előbb Filipovity Márkó dobott egy hármast majd egy labdaszerzés után Perl Zoltán értékesített egy ziccer, ezzel a magyar csapat feljött két pontra. Ez után Davor Lamesic értékesített egy tempót, majd az osztrák játékos Keller Ákos faultolta ziccerben, a magyar csapata kapitánya azonban mindkét büntetőjét kihagyta. Ami ennél is nagyobb baj volt, hogy Klepeisz ismét bedobott egy triplát, így az osztrákok hét perccel a vége előtt megint elmentek hét pontra. Nagyon kellett ekkor egy extra, Eilingsfeld pedig dobott is egy hármast, de az ellentámadásból Vujosevic is azonnal értékesített egy triplát. Ez után Vojvoda sem akart lemaradni, a harmadik hármasával újra négy pontra hozta fel a magyar csapatot.

Három és fél perccel a vége előtt - öt pontos hátránynál - Karahodzsics Kemal ellen ítéltek lépéshibát, ez volt a magyar csapat tízedik labdavesztése a meccsen. Szinte ez egész találkozó úgy nézett ki, hogy amikor a mieink elkezdtek felzárkózni, mindig jött pár hiba, amit az osztrákok azonnal kihasználtak és tartani tudták a távolságot. Három perccel a vége előtt Vojvoda dobott egy gyönyörű hármast a kígyótérről majd egy labdaszerzés után értékesített egy ziccer, és feljöttünk két pontra. Két perccel a vége előtt az egyenlítésért támadhatott a magyar csapat, de Benke ziccere lejött a gyűrűről. Az ellentámadásnál azonban Benke blokkolt egy gyönyörűt, ezzel javítva a hibáját. Egy perccel a vége előtt Keller átadása után Ferencz Csaba értékesített egy ziccer, és kiegyenlített a magyar csapat.

Sztojan Ivkovics nem mindig volt elégedett a játékvezetéssel Forrás: fiba.com

Az osztrák időkérés után Klepeisz próbálkozott egy triplával, de nem járt sikerrel. A fordításért támadhattunk, de Vojvodát becsapdázták, a megszerzett labdát pedig Rasid Mahalbasic zsákolta be nagy erővel.

Közben Sztojan Ivkovics felrobbant a kispadon, mert úgy érezte, faultolták Vojvodát.

De a meccsnek még nem volt vége, mert 11 másodperccel a vége előtt egy remek betörés után Benke értékesített egy ziccert, és újra döntetlenre (75-75) alakította az eredményt. Az osztrákok a hátralévő időben nem tudtak újabb pontot szerezni, a mieink három másodperccel a vége előtt megszerezték a labdát, még Perl próbálkozott egy félpályás dobással, de a labdája lejött a palánkról, így jöhetett a hosszabbítás.

A ráadásban az osztrákok szereztek először pontot Davor Lamesic révén, utána azonban Vojvoda értékesített két büntetőt.

A következő akciónál eladták a labdát az osztrákok, így a mieink a vezetésért támadhattak, Váradi pedig beleállt egy sikeres hármasba.

Ez után Mahalbasic két büntetőből csak egyet dobott be, majd Vojvodát lökték ki a pályáról, de a bíró nem fújt semmit. Az ellentámadásból Klepeisz értékesített egy hármast, és megint az osztrákoknál volt az előny, amit csak tetézett Keller kimaradt ziccere.

Keller Ákos nyolc büntetőből kettőz dobott be Forrás: fiba.com

Egy perccel a vége előtt Keller megint kihagyott két büntetőt, de sikerült kivédekeznünk az osztrákok akcióját. 12 másodperccel a vége előtt Benke Szilárd dobott valami hihetetlen pozícióból palánkos hárompontost, a magyar csapat pedig újra két ponttal vezetett.

11.8 másodperccel a vége előtt az osztrákok támadtak, de nem tudtak tiszta helyzetet teremteni,

az utolsó hármasuk lejött a palánkról, ezzel a magyar csapat megnyerte a mérkőzést, és kijutott az Európa-bajnokságra.

- mondta az M4 Sportnak Sztojan Ivkovics, a kosárválogatott szövetségi kapitánya.

Európa-bajnoki selejtező, F-csoport, 4. forduló:
Ausztria-Magyarország 83-81 (15-20, 15-19, 24-20, 21-16, 8-6) - hosszabbítás után
a magyar pontszerzők: Vojvoda 22, Benke 14, Váradi 12, Filipovity 11, Eilingsfeld 11, Perl 6, Ferencz 5, Keller 2

A magyar válogatott története során 16. alkalommal jutott ki az Európa-bajnokságra. A mieink eddig egyszer, az 1955-ös hazai rendezésű Eb-n nyertek aranyérmet.

A magyarok 2017-ben is ott voltak az Eb-n - 1999 után először -, akkor tíz nap alatt hat mérkőzést vívtak, melyből kettőt megnyertek, négyet pedig elvesztettek. A kolozsvári csoportkör után, az isztambuli nyolcaddöntőben Hanga Ádámék 86-78-ra kikaptak az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes Szerbiától, és végül a 15. helyen zártak.

A magyar válogatott drámai meccsen harcolta ki az Eb-szereplést Forrás: fiba.com

A nemzeti csapattal legutóbb 52 évvel ezelőtt, 1969-ben fordult elő, hogy egymás után két Európa-bajnokságon vett részt.

A magyar válogatott hátralévő Eb-selejtezői:
vasárnap: Magyarország-Ausztria 19.00
hétfő: Magyarország-Ukrajna 18.00