Tovább folytatódik a radikális baloldali erőszak Barcelona utcáin - videó

Barcelona, 2021. február 21. A Pablo Hasél – eredeti nevén Pablo Rivadulla Duro - katalán rapper őrizetbe vétele ellen tiltakozók szemeteskonténereket gyújtanak fel Barcelonában 2021. február 20-án. A 33 éves rapper a Lleidai Egyetemen barikádozta el magát, miután kilenc hónap börtönbüntetésre ítélték a terrorizmust éltető dalszövegei, valamint a királyi korona, a rendőrség és az állami intézmények rágalmazása miatt. A katalán rendőrség február 16-án behatolt az épületbe, és erőszak nélkül őrizetbe vette Hasélt, aki megtagadta börtönbüntetése megkezdését. MTI/EPA-EFE/Toni Albir
Vágólapra másolva!
Egy hét után sem csitulnak Katalóniában az erőszakos jellegű tüntetések a radikális baloldali, de az iszlamista terrorizmust is magasztaló Pablo Hasél rapper szabadon engedéséért; szerdára virradó éjszaka ismét rátámadtak a szélsőségesek a rendőrökre Barcelona utcáin, így az összetűzések állandósultak. Pablo Hasélt 2011 óta többször elítélték már terrorizmust dicsőítő posztjai és dalszövegei, újságírók és bírósági tanúk ellen elkövetett erőszakos bűncselekményei, valamint a spanyol állam és korona rágalmazása miatt, ám büntetéseit rendszerint felfüggesztették, egészen mostanáig. A rapper letartóztatása a madridi baloldali kormánykoalíción belül is egyre nagyobb feszültséget szül, ugyanis a szocialistákkal (PSOE) együtt kormányzó, radikális baloldali Podemos, illetve a Spanyol Kommunista Párt (PCE) a támogatásáról biztosította az erőszakos tüntetőket.
Vágólapra másolva!

Ahogy egy hete minden este, szerdán is újból tömegek vonultak a katalán főváros utcáira, a kezdetben békés megmozdulás azonban megint rongálásba és erőszakba torkollt.

A radikális baloldali tüntetők konténereket gyújtottak fel, kirakatokat törtek be, üvegpalackokkal dobálták a rendőröket. Egy újságíró is megsérült az összetűzések során.

Barcelona lakóit egyre inkább felháborítják az estéről estére ismétlődő, egyre durvuló incidensek,

többen ablakukból, erkélyükről kiabáltak a tüntetőknek, hogy fejezzék be a randalírozást.

A városvezetés becslése szerint

az elmúlt egy hétben keletkezett anyagi kár meghaladja az 1,5 millió eurót (538 millió forint).

Katalóniában eddig több mint 110 embert vettek őrizetbe, a sérültek száma is 100 felett van.

Kezdetben több mint húsz spanyolországi városban csatlakoztak a tiltakozó akciókhoz, mostanra azonban már csak néhány katalán városban ismétlődnek az erőszakos megmozdulások. Mindezek centrumában Barcelona áll, ahol

a hétvégén is relatíve nagy tömegben vonultak az utcára a radikális baloldali, ugyanakkor az iszlamista terrorizmussal is szimpatizáló tömegek.

A Pablo Hasél katalán rapper őrizetbe vétele ellen tiltakozók szemetes konténereket gyújtanak fel Barcelonában, 2021. február 20-án. Forrás: MTI/EPA-EFE/Toni Albir

Ahogy arról az Origo is beszámolt, Pablo Hasél (akinek az igazi neve Pablo Rivadulla Duro) rappert múlt hét kedden tartóztatták le, miután elbarikádozta magát a léridai egyetemen, hogy megpróbálja elkerülni kilenc hónapos börtönbüntetését.

Több, még zajló bírósági eljárás mellett két jogerős ítélet van érvényben ellene: egy, mert

terrorszervezeteket, például a radikális baloldali, szeparatista Baszk Haza és Szabadság (ETA) és az iszlamista al-Kaida terroristáit dicsőítette,

és egy másik, mert a rendfenntartó erőket és a spanyol monarchiát gyalázta dalszövegeiben.

A rapper mellett számos spanyol és katalán baloldali művész állt ki, kedden pedig még Brüsszelben is tüntettek helyi radikális baloldaliak a szabadon bocsátása érdekében.

Tüntetés Pablo Hasél szabadon bocsátása mellett Brüsszelben, 2021. február 23-án. Forrás: AFP/Hans Lucas/Loďs Denis

Borulhat a madridi baloldali kormánykoalíció a Pablo Hasél-ügy miatt?

Madridban jelenleg egy markánsan baloldali kormánykoalíció van hatalmon, a Pedro Sánchez miniszterelnök vezette, magát balközépnek tituláló Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE), a radikális baloldali, újhullámos Podemos és a klasszikus marxista elveket valló, Dolores Ibárruri polgárháborús forradalmár-féle Spanyol Kommunista Párt (PCE) részvételével.

Pedro Sánchez Forrás: MTI/EPA/EFE/J. J. Guillen

A koalíción belül jelentős feszültségeket szül a Pabli Hasél-ügy kapcsán kirobbant tüntetéssorozat, hiszen a kormány gerincét adó PSOE nem támogatja azt, sőt ellenkezőleg, elítéli az erőszakot,

a Podemos és a kommunisták azonban kiállnak a randalírozók mellett.

Pablo Echenique, a Podemos szóvivője a Twitter-oldalán a múlt hét közepén azt írta:

Égő barikád előtt csókolózik egy pár a Pablo Hasél katalán rapper szabadon engedését követelő tüntetők és a rohamrendőrök összecsapását követően Barcelonában, 2021. február 18-án. Forrás: MTI/AP/Emilio Morenatti

Erre válaszul Carmen Calvo, a PSOE elnökhelyettese felelősségteljes magatartásra utasította Echeniquét, hangsúlyozva, hogy „az egy dolog, ha valaki a demokrácia részeként gyakorolható szabad véleménynyilvánításért harcol, az viszont már egy másik, ha valaki olyan erőszakos megmozdulásokra buzdítja az embereket, mint amiket éjszakánként látunk".

Csütörtökön sajtóközleményében

a Spanyol Kommunista Párt is kiállt a radikális baloldali tüntetők mellett.

Ezt a szólás- és véleménynyilvánítási szabadság jogával indokolták.

Szombaton Enrique Santiago, a kommunista párt főtitkára videoüzenetben biztosította támogatásáról a radikális baloldali randalírozókat.

Aznap a kommunisták a szólásszabadságról egy konferenciát is tartottak, a dolog aktualitását a Pablo Hasél-ügy mellett az adta, hogy a szélsőséges párt idén 100 éve alakult, erre rendezvénysorozattal fognak megemlékezni.

A jobboldali ellenzéki pártok (PP, VOX, Cs) azt követelik a baloldali kormánytól, hogy távolítsa el posztjáról nemcsak Pablo Echeniquét, hanem a Podemos vezetőjét, Pablo Iglesias miniszterelnök-helyettest is, aki szintén támogatja a Hasél-féle ideológiát és az erőszakos zavargásokat.

Tüntetés Barcelonában Pablo Hasél szabadon engedése érdekében, 2021. február 21-én. Forrás: NurPhoto/Urbanandsport/NurPhoto/Urbanandsport

Pedro Sánchez kormányfő azonban még mindig nem hajlandó megszólalni az ügyben.

Kicsoda Pablo Hasél?

A 33 ÉVES, KATALÁN NEMZETISÉGŰ PABLO HASÉLT JANUÁR VÉGÉN SZÓLÍTOTTA FEL A BÍRÓSÁG ARRA, HOGY VONULJON BE ÖNKÉNT A BÖRTÖNBE, ÉS KEZDJE MEG A 2 ÉVRŐL 9 HÓNAPRA CSÖKKENTETT BÜNTETÉSE LETÖLTÉSÉT, ÁM A FÉRFI EZT VISSZAUTASÍTOTTA.

Helyette a Lleidai Egyetem épületében bújt el, ott barikádozta el magát a rendőrök elől, akik végül erőszak nélkül vitték be őt.

Pablo Hasél Forrás: AFP/Pau Barrena

A kommunista elveket képviselő rappert 2011 óta tartják szemmel a hatóságok, akkor tartóztatták le először egyik dala miatt, melyben a Spanyol Kommunista Párt 17 évre elítélt főtitkárát, a GRAPO terroristacsoporthoz tartozó Manuel Pérez Martínezt (1943-1998) istenítette.

Hasélt akkor óvadék ellenében kiengedték, de nem fogta vissza magát, sőt, továbbra is közzétette terrorizmust dicsőítő posztjait és dalszövegeit, melyek egyebek között "szocialista politikusok tarkón lövéséről", "autójuk felrobbantásáról" és hasonló szélsőséges nézetekről szóltak.

EMELLETT TÖBBSZÖR TÁMADT RÁ ÚJSÁGÍRÓKRA, BÍRÓSÁGI TANÚKRA. 2014-BEN JOGERŐSEN ELÍTÉLTÉK, DE BÜNTETÉSÉT VÉGÜL FELFÜGGESZTETTÉK.

2017-ben az ügyészség további öt év elzárást kért rá az addigi bűncselekmények, valamint újabban az állami intézmények és a korona rágalmazása miatt. 2018 márciusában két év börtönre ítélték, mellé komoly pénzbírságot is kapott, ám végül ezt is felfüggesztették,

SŐT KÉSŐBB A BÍRÓSÁG EZT ENYHÍTETTE AZZAL AZ INDOKKAL, HOGY AZ ÁLTALA FELMAGASZTALT TERRORSZERVEZETEK (ETA, GRAPO, AL-KAIDA) „MÁR NEM AKTÍVAK".

Végül tavaly júniusban ítélték el ismét jogerősen, akkor már csak kilenc hónapra. Nem sokkal korábban támadt rá ismét egy újságíróra. Ennek a kilenc hónapos büntetésnek a letöltését kezdte meg, miután a katalán rendőrség emberei elfogták. Hasélt jelenleg a lleidai Ponent de Lleida nevű intézményben tartják fogva.

Spanyolországban az 1960-as évekre visszamenőleg komoly hagyománya van annak, hogy a radikális baloldali terrorizmus, a szeparatizmus és az iszlamista terrorizmus kibogozhatatlanul összefonódik.

Erre a legjobb példa a baszk szerapatista ETA, amely terroristáinak kiképzésében a Moammer Kadhafi vezette Líbiában részt vett a sokak által terrorcsoportosulásnak tartott Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) is. A PFSZ által, Kadhafi támogatásával fenntartott líbiai kiképzőtáborokban szintén a '60-as évektől megjelent a radikális baloldali Ír Köztársasági Hadsereg, azaz a hírhedt IRA is, amely számos terrortámadást hajtott végre a XX. század második felében.