Szabálytalan és tisztességtelen a Gyurcsány-párt online konzultációja

Vágólapra másolva!
Szabálytalan az adatkezelése a DK nyugdíjasok helyzetéről szóló online konzultációjának a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke szerint.
Vágólapra másolva!

Szabálytalan és tisztességtelen a Demokratikus Koalíció (DK) nyugdíjasok helyzetéről szóló online konzultációjának az adatkezelése - mondta a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke. Péterfalvi Attila hozzátette: a DK konzultációjának kitöltéséhez kötelező megadni a személyes adatokat, így a nevet, valamint a születési időt, ami indokolt is lehet annak eldöntésére, hogy a válaszadó nyugdíjas-e. Hozzátette:

A NAIH elnöke szerint szabálytalan, hogy

nem lehet az ívet kitölteni és külön hozzájárulni a későbbi kapcsolattartáshoz.

Péterfalvi Attila szerint ráadásul mindezekről a belinkelt adatvédelmi tájékoztató sem értesít, csak nagyon általánosan, nem utal sem a konzultációra, sem a kapcsolattartási adatkezelésre - tette hozzá. Kiemelte: a tájékoztató nem felel meg a jogszabályi előírásoknak abban sem, hogy nem tudható meg belőle, mi az adatkezelés célja, jogalapja, meddig tárolják az adatokat, és ki hogyan férhet azokhoz hozzá.

Ha ezek az alapelvi szintű követelmények nem érvényesülnek, akkor ki lehet jelenteni, hogy nemcsak jogszerűtlen az adatkezelés, hanem tisztességtelennek is minősül - szögezte le a NAIH elnöke.
Péterfalvi Attila kérdésre válaszolva azt mondta,

amennyiben panasz érkezik a hatósághoz az ügyben, a NAIH az Európai Unió adatvédelmi rendelete (GDPR) alapján köteles eljárást indítani.