Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ausztria is tárgyal az orosz vakcina vásárlásáról

oltás, védőoltás, Szputnyik V, Oltás Szputnyik V vakcinával, 2021, galéria
Az orosz Szputnyik V (hivatalos nevén Gam-COVID-Vac) koronavírus elleni vakcina.
Vágólapra másolva!
A Szputnyik V nevű, koronavírus elleni orosz vakcina ausztriai szállításának lehetőségéről tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnök és Sebastien Kurz osztrák kancellár - közölte a Kreml pénteken.
Vágólapra másolva!

- áll az orosz elnöki hivatal közleményében.

Az orosz Szputnyik V (hivatalos nevén Gam-COVID-Vac) koronavírus elleni vakcina és oltáshoz előkészített fecskendők a Szent Imre Kórházban, a főváros XI. kerületében 2021. február 13-án. Forrás: MTI/Mohai Balázs

A felek megállapodtak, hogy a kérdésben további szoros kapcsolattartás lesz a jövőben a két ország szakminisztériumai között - áll a Kreml közleményében.

A Szputnyik V továbbra is engedélyezésre vár az Európai Gyógyszerügynökségnél (EMA), hogy a 27 uniós tagországban alkalmazhassák. Moszkva Brüsszel szemére veti az európai gyógyszerfelügyeleti hatóság állítólagos lassúságát, miközben az Európai Unió és Oroszország között több nemzetközi kérdés miatt is feszült a viszony.

Az orosz Szputnyik V-vakcinával kezdték meg az oltást a boszniai Szerb Köztársaságban. Forrás: Sputnik via AFP/Alexey Kudenko

Magyarország az egyetlen uniós tagállam, amely február 12. óta alkalmazza az orosz vakcinát anélkül, hogy megvárta volna az EU döntését.

Az első szovjet műholdról elnevezett védőoltás, amelyet előbb szkeptikusan fogadtak, meggyőzte a szakembereket a hatásosságáról.

Merkely Bélát, a Semmelweis Egyetem rektorát beoltják az orosz fejlesztésű Szputnyik V koronavírus elleni vakcinával a Semmelweis Egyetem oltópontján Budapesten 2021. február 18-án. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A The Lancet orvosi szakfolyóirat olyan eredményeket közölt, amelyek szerint a vakcina 91,6 százalékban hatásos a Covid-19-betegség tünetes formáival szemben - jegyezte meg az AFP francia hírügynökség.

Oroszország szerint, amely két másik vakcinát is bejegyzett,

a Szputnyik V-t közel negyven országban engedélyezték, legutóbb pénteken Moldovában.

Kecskemét, 2021. február 19. Páciensek várakoznak az orosz fejlesztésű Szputnyik V koronavírus elleni oltóanyag (hivatalos nevén Gam-COVID-Vac) beadására a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház oltópontjánál Kecskeméten 2021. február 19-én. MTI/Ujvári Sándor Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Az orosz hatóságok az export helyett inkább a vakcina közös gyártására igyekszenek szerződéseket kötni, miután a meglévő kapacitás nem elegendő a hazai igények ellátására.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről