Egy nemzet, két kultúra

Capitolium ostroma, USA, 2021.01.06. a  TOPSHOTS Horizontal DEMONSTRATION
Police detain a person as supporters of US President Donald Trump protest outside the US Capitol on January 6, 2021, in Washington, DC. - Demonstrators breeched security and entered the Capitol as Congress debated the a 2020 presidential election Electoral Vote Certification. (Photo by ROBERTO SCHMIDT / AFP)
Vágólapra másolva!
A XXI. Század Intézet szervezésében megvalósuló online könyvbemutatóra a Kertész Imre Intézetben került sor, ahol Békés Márton, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója és Pogonyi Szabolcs filozófus, a CEU oktatója beszélgettek a kiadványról, Nagy Beatrix, történész moderálásával.
Vágólapra másolva!

Az amerikai történész által írt kötet segítségével a „két kultúrára" szakadt Egyesült Államok világába nyerhetünk betekintést. A könyv áttekinti az amerikai moralitás történetét, rámutat a vallás társadalomformáló erejére,

és egyúttal leleplezi az Amerikát maga alá temető intézményesült képmutatást is.

Forrás: Origo

Gertrude Himmelfarb szerint tiszteletet érdemelnek az amerikaiak, amiért annak ellenére, hogy „két kultúrára" szakadtak, mindmáig „egy ország" tudtak maradni. Profetikus látomásának újabb fejezeteit mi is nyomon követhetjük a hírekben, a híradók képkockáin.

Gertrude Himmelfarb (1922–2019) amerikai történész, a neokonzervatív mozgalom első nemzedékének képviselője. Egyetemi tanár, több fontos intézmény tudományos tanácsadó testületének, valamint a brit és az amerikai akadémiának is tagja volt. 2004-ben az Egyesült Államok elnökétől megkapta a rangos National Humanities Medalt. Számos nagyszabású eszmetörténeti mű írója. Ez az első magyar nyelven megjelent könyve.

Gertrude Himmelfarb: Egy nemzet. két kultúra című könyve 2020 novemberében jelent meg a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány kiadásában.

A kötet kapható a Terror Háza Múzeum webshopjában és a nagyobb könyvesboltokban.