Bravúros megoldásokkal érkezett fontos mérföldkőhöz a Mol Campus kivitelezése - galéria

Komoly szakmai bravúrokkal érte el a 100 méteres magasságot a MOL Campus, építkezés, Kopaszi-gát, 2021
Vágólapra másolva!
A kivitelező Market Építő Zrt. egyedülálló megoldásokkal halad előre az ország egyik legjelentősebb projektjén, a Mol Campus kivitelezésén, amely komoly szakmai bravúrokkal elérte a 100 méteres magasságot - számol be arról a Magyar Építők. Az épület 2022-re készül el teljes egészében.
Vágólapra másolva!

2018 októberében tette le Budapest egyik új, meghatározó épülete, a Mol Campus alapkövét, most pedig újabb fontos mérföldkőhöz érkezett az építkezés: a Mol leendő székháza elérte a 100 méteres magasságot. A Mol Campust 28 emeleten, összesen 86 ezer négyzetméteres alapterülettel alakítják ki: ez – ha a szinteket egymás mellé kiterítve képzeljük el – akkora mintha 12 futballpályát helyeznénk egymás mellé.

Az egyedi léptékű feladat komoly mérnöki kihívásokat hozott magával.

A teljes épület alaplemezébe 12.800 köbméter betont dolgoztak be, amely megközelítőleg 2000 mixerautónyi mennyiség: ezzel 5 darab olimpiai medencét lehetne megtölteni. Ebből a mennyiségből a toronyépületrész alatti, 4400 köbméteres alaplemezt egy ütemben kellett önteni, 6 rétegben, melynek teljesítése 4 betonpumpa és 2 tartalékpumpa bevonásával, több mint 600 mixerfordulóval, éjjel-nappali betonozással, 42 óra megállás nélküli munkával és több mint 50 mérnök támogatásával sikerült:

ez egyedülálló magasépítési bravúr Magyarországon.

A képre kattintva tekintse meg galériánkat:

A magasban folyó munka miatt a magyarországi magasépítésben egyedülálló technológiát, úgynevezett szélpajzs-rendszert kellett alkalmazni, ami a biztonságos munkavégzést és a szakemberek komfortérzetét szolgálja, és 200 tonna zsaluzatból épült meg. A rendszer a toronyrész három legfelső szintjét körbeölelve védi a magasban dolgozókat, és a hidraulika segítségével folyamatosan kúszva felfelé követi a szerkezetépítés készültségét.

Az épület magassága miatt a toronydarukat több ütemben magasítják, és ezáltal több szinten rögzítik őket az elkészült szerkezethez.

A legmagasabb toronydaru 163,5 méteres lesz, melynek fülkéjét már lifttel közelítheti meg a kezelő. A kivitelezési időt csökkenti, hogy a torony szerkezeti gerinceként szolgáló 2 darab magot kúszózsalurendszerrel építi a Moratus Szerkezetépítő Kft.

Ezeken kívül Magyarországon szintén egyedülálló módon, 120 méter magasságban teherfelvonót építenek ki, segítve ezzel a szerkezet- és homlokzatépítési munkálatokat. A homlokzattisztításhoz pedig a torony legtetején egy közel 80 tonnás daruszerkezet is építenek.