Szaglásvesztés, fejfájás? Más neurológiai szövődménye is lehet a COVID-nak

orvos
A COVID vírus ugyan elsődlegesen a tüdőt támadja, bár ahhoz is hozzájárulhat, hogy a szervezet túlzott immunválaszt produkáljon, ami fokozza a gyulladást szerte a testben. Emiatt az egyik leggyakoribb szövődménye a szívizomgyulladás.
Vágólapra másolva!
Még az enyhe koronavírus fertőzést átélők közül is többen panaszkodnak fennmaradó idegrendszeri tünetekre. Sokaknál a koncentrációs nehézség, memóriazavar, az ún. "agyköd", másoknál a tartós szaglás- és ízérzés vesztés, a fejfájás zavarja hosszú hónapokig a mindennapokat. Dr. Mező Anita , a Neurológiai Központ neurológusa az eddig tapasztalt, lehetséges enyhébb és komolyabb szövődményekre és a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.
Vágólapra másolva!

Jellegzetes neurológiai tünetek

Bár a koronavírus fertőzés elsősorban a tüdőt támadja meg, egyre többet lehet tudni a szívet érintő esetleges szövődményekről – amely közül a leggyakoribb a szívizom-gyulladás -, és sokan tapasztalják a neurológiai maradványtüneteket is. Többen, a már gyógyultak közül hetekig, hónapokig küzdhetnek olyan tünetekkel, amelyeket esetleg nem is kötnek a már lezajlott betegséghez. Íme, a leggyakoribb neurológiai tünetek COVID-19 fertőzés után:

- fejfájás,
- izomfájdalom,
- bizonytalanság érzés, szédülés,
- íz- és szaglásvesztés, esetleg fantomszagok érzékelése,
- agyköd

Az "agyköd" megnevezés egy memóriazavarokkal, feledékenységgel, rosszabb koncentrálóképességgel esetleg tudatzavarral járó állapot, amelynek még nem teljesen tisztázott az oka. Mindenesetre ezeket a jelenségeket akkor is komolyan kell venni, ha maga a koronavírus fertőzés könnyen lezajlott. Mindazoknál pedig, akik kórházi kezelésre szorultak, fokozott óvatosság szükséges, hiszen egy francia vizsgálat szerint 120, korábban kórházban ápolt beteg közül hónapokkal később 34 %-nak volt memóriazavara, 27 %-nak pedig koncentrációs problémái – ismerteti Mező doktornő.

A COVID vírus ugyan elsődlegesen a tüdőt támadja, bár ahhoz is hozzájárulhat, hogy a szervezet túlzott immunválaszt produkáljon, ami fokozza a gyulladást szerte a testben. Emiatt az egyik leggyakoribb szövődménye a szívizomgyulladás. Forrás: https://www.neurologiaikozpont.hu/COVID-neurologiai-szovodmenyei

Súlyosabb neurológiai szövődmények is előfordulhatnak

A The Lancet Neurology neves szakmai folyóiratban megjelent tanulmányban egyre több súlyos szövődményről számolnak be a kutatók. A fertőzés mind a központi, mind a perifériás idegrendszerre hathat, és ennek megfelelően jelenhetnek meg a szövődmények is:

• maradandó íz- és szaglásvesztés,
• agyhártyagyulladás,
• Guillain-Barré szindróma, amelynek tünetei az érzés kiesés, zsibbadás, izombénulás
• stroke,
• neurológiai-pszichés szövődmények,
• kognitív zavarok, demencia,
• gyermekeknél Kawasaki betegség, amely egy, az érfalak gyulladásával járó tünetcsoport, súlyos tünetekkel.

Szívizomgyulladást okozhat a koronavírus által kialakult tüdőgyulladás is. A tüdőgyulladás tüneteit nehéz felismerni, mivel nagyon hasonlóak a fertőzéskor előforduló tünetekhez: magas láz, száraz, köhögés, légzési nehézségek, izomfájdalmak, fáradékonyság. A tüdő hörgőcskéi ekkor folyadékkal telhetnek meg amiben mindkét tüdő érintett, a fertőzés még aktív szakaszában. Forrás: https://www.neurologiaikozpont.hu/COVID-neurologiai-szovodmenyei

- A koronavírus neurológiai szövődményeinek kivizsgálására az első lépés egy szakorvos felkeresése – hangsúlyozza dr. Mező Anita, a Neurológiai Központ neurológusa. – Az anamnézistől, a tünetektől és a fizikális vizsgálatoktól függően indokolt lehet több további vizsgálat (koponya MR, EEG, ENG-EMG) elvégzése is az agyi és perifériás idegrendszeri szövődmények, rendellenességek felfedésére.

(Forrás: Neurológiai Központ (www.neurologiaikozpont.hu))