Egyre népszerűbb a gamepad a Steamen

xbox gamepad billentyűzet gaming gamer videojáték
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Már 48 millióan játszanak részben vagy egészében kontrollerrel.
Vágólapra másolva!

Csökkenni látszik a beviteli eszközök tekintetében a konzolos és számítógépes játékosok közti szakadék, a Valve szerint az elmúlt két évben megduplázódott a gamepadet is használó játékosok száma a Steamen. Jelenleg már 48 millió gamer játszik időnként vagy rendszeresen kontrollerrel a szolgáltatásban, a napi játékmenetek 10 százaléka esetében történik gamepaddel a vezérlés.

A kép csak illusztráció Forrás: VanDulti / Pixabay

A Valve szerint természetesen játékműfajtól függően óriási a szórás a preferált vezérlőeszközök között: a valós idejű stratégiák esetén 1 százalék alatti a gamepad használatának aránya, a sportjátékok és verekedős játékok esetében bő 70%, míg az autóversenyzős játékoknál 90% feletti az érték. A harmadik személyű nézetet használó akciójátékok esetében 40-50% mondható megszokottnak, míg a belső nézetes lövöldéket csupán 7-8% játssza kontrollerrel.

A gamerek egyre inkább váltogatnak a különböző beviteli eszközök között, egy bizonyos típus mellett való teljes elköteleződés helyett az adott esetben legkényelmesebbet használják.

A Valve szerint az adatok rámutatnak, hogy játékfejlesztőknek érdemes volna komolyabban venniük a gamepadek támogatását a számítógépes játékaikban, egyre nagyobb igény mutatkozik a használatukra. Emellett olyan kényelmi fejlesztéseket is javasol, mint a megfelelő gombjelzések mutatása a játékokban, a playstationös kontrollerrel játszók jelenleg az xboxos ikonokat látják bennük.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!