Hatalmas az érdeklődés a felsőoktatási fejlesztési forrásokra

Hollósi Anna diák egyetemi hallgató egyetemista ÉPÜLET gyakorlat gyakornok laboratórium mikroszkóp MŰSZAKI ESZKÖZ orvosi egyetem orvostanhallgató SZEMÉLY TÁRGY vizsgálat
Budapest, 2019. november 7. Hollósi Anna PhD hallgató sejtmagpórust vizsgál egy szuperfelbontású mikroszkóppal a Semmelweis Egyetem (SE) Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet multifoton laborjában a IX. kerületi Tűzoltó utcában 2019. november 6-án. Az egyetem idén ünnepli alapításának 250. évfordulóját. MTI/Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kezdeményezésére meghirdetett véleménykérési felhívásra 38 felsőoktatási intézmény nyújtott be projektjavaslatokat, mintegy 2400 milliárd forint támogatási igényt megjelölve - mondta a tárca felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára.
Vágólapra másolva!

Az ITM közleményében Bódis József hozzátette, a következő években lehetővé váló építési beruházásokkal és eszközbeszerzésekkel a magyar felsőoktatás Klebelsberg óta nem látott, történelmi léptékű fejlesztése valósulhat meg.

- közölte az államtitkár.

A kormány a Gazdaság-újraindítási akciótervben több mint 1500 milliárd forintot szán a magyar felsőoktatás soha nem látott mértékű fejlesztésére, ennek első részeként az intézmények 955 milliárd forintot fordíthatnak infrastrukturális, szervezeti és oktatásfejlesztésre, eszközbeszerzésekre.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által kiírt pályázatra 38 intézménytől érkezett be projektjavaslat mintegy 2400 milliárd támogatási igénnyel.

A most lezárult véleménykérési felhívás célja az intézményi felkészülés támogatása a fejlesztési javaslatok előzetes szakmai értékelésén keresztül.

Előadás a Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központban (illusztráció) Forrás: MTI/Mohai Balázs

A fejlesztési források legalább 50 százalékát eszközbeszerzésre, gépek, berendezések megvásárlására, laborok kiépítésére kell fordítaniuk.

A benyújtott projektek főleg kampusz- és képzésfejlesztési, eszközparkot bővítő, digitalizációt támogató, és felsőoktatási szolgáltatásokat korszerűsítő terveket tartalmaznak. Jelenleg a projektek bírálati szakasza zajlik, amely a támogató szakpolitikai vélemények kiadásával zárul.

A felsőoktatási intézmények a források hasznosításával a gazdaság, a társadalom és a 21. század digitális elvárásainak megfelelve képessé válnak az országos és regionális munkaerőpiaci igények kiszolgálására.

Az orvos- és egészségtudományi képzés gyakorlati elemeinek erősítése választ fog adni az egészségügyi szakemberképzés mennyiségi és minőségi kihívásaira a társadalom és a gazdaság ellenálló képességének erősítése érdekében, miközben a betegellátó területek, a klinikák is megújulnak. A magyar egyetemek naprakész ismeretekkel rendelkező szakembereket indítanak útnak, és a kormányzati szándékoknak megfelelően központi szerepet tölthetnek be Magyarország innovációs teljesítményének fokozásában - emelte ki Bódis József az ITM közleményében.