Termékhiány és áremelkedés jöhet a mobilpiacon

qualcomm snapdragon 888
Qualcomm Snapdragon 888
Vágólapra másolva!
Nem képes elég rendszerlapkát és egyéb chipet gyártani a Qualcomm.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt évben rendkívül változatos iparágakat sújtott termékhiány, többnyire a koronavírus-járvány közvetlen vagy közvetett hatásai okozták a gondokat. Az elmúlt hetekben egyre többet lehetett hallani a legújabb globális problémáról is, a legkülönfélébb chipek és memóriamodulok hiányáról, főként miután az elégtelen ellátásuk limitálni kezdte egyes autógyártók termelését.

Qualcomm Snapdragon 888 Forrás: Qualcomm

A Reuters szerint a következő hónapokban már az okostelefonok piacán is láthatóvá válhat a jelenség, a Qualcomm nem képes elég Snapdragon rendszerlapkát gyártani. A samsungos forrása alapján a Snapdragon chipek hiánya hátráltatni kezdte a belépő- és középkategóriás Galaxy-mobilok gyártását, míg egy másik informátora szerint a csúcskategóriás Snapdragon 888-ból sincs elég. Végül egy nagy bérgyártó felsővezetője is megerősítette, hogy a Qualcomm termékeinek széles skálájából hiány van, a vártnál idén valószínűleg kevesebb készüléket tud majd legyártani a munkáltatója.

Ez még nem minden: a kiadvány cikke alapján az iparági szereplők jó ideje tudták, hogy túlkereslet lesz a különféle alkatrészekre, így pánikszerű rendelésekbe kezdtek, amivel felhajtották a komponensek árait. A felárat minden bizonnyal kénytelenek lesznek többé-kevésbé beépíteni az okostelefonok árába, így már pusztán emiatt is drágulhatnak a készülékek, plusz ha általános hiány alakul ki a telefonokból, az enélkül is nagyon megdrágíthatja a termékeket.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!