A több mint 13 millió euróból épült román járványkórházba beesik az eső – fotók

Vágólapra másolva!
Román sajtóinformációk szerint a legnépesebb romániai megye, a moldvai Iași (magyarosan: Jász) mobil járványkórházába beesik az eső, a kórtermekben 14-17 °C között ingadozik a hőmérséklet. A kórházat még januárban, a megnyitása után alig 5 hónappal zárták be a nem megfelelő fűtés miatt, de a helyszínen végzett ellenőrzések alapján még most sem lehetne újranyitni, noha ezt tervezik az illetékesek.
Vágólapra másolva!

Arról ír a román G4Media, hogy a napokban ellenőrizték a kórházat, hogy újra lehet-e nyitni.

A mobilkórházat még a koronavírus-járvány második hullámában, 2020 szeptemberében adták át, több mint 13 millió euróba került, ami hozzávetőlegesen 4,8 milliárd forint.

40 ágy van benne, ennek a fele úgynevezett intenzív terápiás ágy.

A nem megfelelő fűtés miatt azonban már januárban bezárták,

de most újra kellene nyitni, mivel egyre több a koronavírusos beteg, a túlterhelt Iași-i kórházából pedig oda tervezik áthelyezni a fertőzötteket.

A mobilkórháznak fontos szerepet szánnak a romániai koronavírusos betegek ellátásban, mivel Lețcani az ország második legnépesebb településének, a közel 380 ezres Iașinak (magyarul: Jászvásár) az alvóvárosa, Iași megye pedig Románia legnagyobb megyéje, mintegy 950 ezer lakossal.

A Monitorul de Botoșani újságírója, Ionel Iloae személyes Facebook-oldalán megosztott képekből azonban kiderült, hogy az épületbe beesik az eső.

Az esővíz eltakarítása pedig nem szakszerűen, kórházhoz illően történik.

Ráadásul

a kórtermekben továbbra is 14-17 °C között ingadozik a hőmérséklet,

így még mindig nem lehet a rendeltetésének megfelelően használni.

Tehát januártól márciusig nem sikerült megoldani a fűtést...

Ennek ellenére a Belügyminisztérium katasztrófavédelmi osztályának (DSU) a vezetője, Raed Arafat államtitkár hétfőn még a Lețcani-i mobilkórház mielőbbi újranyitását ígérte.

A Ionel Iloae által készített fényképek végigfutottak a román sajtó jelentős részén, és a közösségi médiában is gyorsan terjednek.

A sajtóhírekre az illetékes hatóságok még nem reagáltak.