Veszélyes hagyomány: eddig tízen haltak meg a tűzfesztiválok miatt Iránban

tűzfesztivál, Irán
An Iranian girl aims fireworks in Tehran on March 16, 2021 during the Wednesday Fire feast, or Chaharshanbeh Soori, held annually on the last Wednesday eve before the Spring holiday of Noruz. - The Iranian new year that begins on March 20 coincides with the first day of spring during which locals revive the Zoroastrian celebration of lighting a fire and dancing around the flame. (Photo by ATTA KENARE / AFP)
Vágólapra másolva!
Legalább tíz embert meghalt és további százan megsebesültek az elmúlt hetekben a hagyományos tűzfesztiválok miatt Iránban. A legtöbb sérülés a petárdák gyártása során történt.
Vágólapra másolva!

A noruz vagy a perzsa újév az iráni naptárak első hónapjának első napja, a hagyományos újévi ünnep Iránban. Az ünnep idén március 20-ára esik, amelyet több mint 300 millió ember ünnepli világszerte. Ilyenkor a résztvevők

máglyákat gyújtanak, tűzijátékokat lőnek fel, illetve lámpásokat készítenek, amelyekbe elrejtik a kívánságaikat

- idézi fel a hagyományt az ABC News.

A tűzfesztivál sérültjei között nagyon sok a gyerek Forrás: AFP/Atta Kenare

Idén eddig tíz ember halt bele a tűzfesztivál előkészületeibe és 200-an kerültek kórházba, legtöbben azért, mert nem megfelelő minőségű petárdákat gyújtottak.

A sérültek fele 16 év alatti, de a legidősebbek is csak 30 év körüliek.

A portál felidézte, hogy tavaly, a koronavírus-járvány terjedése miatt kevesebben vettek részt a hagyományos ünnepségen, és négyen haltak meg a tűzfesztivál során.