Niedermüllerék eltávolíthatják Erzsébetváros névadójának szobrát, aminek a közepén egy magyar címer van

Vágólapra másolva!
A napokban online szavazást indított egy, az erzsébetvárosi önkormányzatot támogató internetes portál arról, hogy maradjon vagy menjen a Madách téren álló Sissi-szobor. A baloldalról érkező kezdeményezés azért háborított fel sokakat, mert a szoboralak közepén egy magyar címer található. A jelek szerint nem tűrik meg a nemzeti szimbólumot is magába foglaló alkotást a Niedermüller Péter vezette kerületben. Mint ismert, a DK-s polgármester korábban "rémisztő képződménynek" nevezte a fehér, keresztény heteroszexuális férfiakat és nőket.
Vágólapra másolva!

Maradjon vagy menjen a Sissi-szobor: szavazz! - a minap ezzel a felhívással fordult a kerületiekhez a Színes Erzsébetvárosért nevű oldal a közösségi térben. Mint írták, kíváncsiak arra, hogy a többség szerint "maradjon a Sissi-szobor a Madách téren, vagy ideje lenne megfontolni áthelyezését egy másik helyszínre."

A magyar címer miatt helyeznék át?

A felvetés sokakat megbotránkoztatott, hiszen

az alkotás közepén egy magyar címer látható, amit többen a baloldali városvezetés megosztó lépéseként értékelnek.

A szobrot még az előző városvezetés idején, 2018-ban állították fel a Madách tér körút felőli oldalán. Vattamány Zsolt, fideszes polgármester az átadáskor úgy fogalmazott, hogy "múlt és jelen találkozása mindig izgalmas kérdéseket vet fel. A kerület mindig is központi szerepet töltött be a főváros, így az egész ország kulturális életében. Ez a szerep mindvégig megmaradt, még ha olykor háttérbe is szorult, vagy éppen a körülmények áldozatává vált."

Mint a PestBuda cikkében megjegyezte, Erzsébet királynénak, Erzsébetváros névadójának az emlékét őrző köztéri alkotás korábban nem volt a kerületben. A műalkotást R. Törley Mária szobrászművész készítette. "Fontos motívum a magyar címer a szoboralak mellközepén, ami a királyné magyarok iránti szeretetére utal" - emelték ki írásukban.

Sissi-szobor a Madách téren - Niedermüller Péteréknek nem tetszik az alkotás Forrás: Facebook

Ellenzi a Fidesz a szobor eltávolítását

A Színes Erzsébetváros szavazásán megoszlanak a vélemények, nagyságrendileg ugyanannyian szeretnék, hogy maradjon a szobor, mint ahányan nem. Igaz ugyanakkor az is, hogy egy baloldali felületen merült fel a téma és zajlott le a vita. A kommentszekcióban sok kritikus hozzászólással lehet találkozni. Például:

"Érdekes, se Lenin, se Sztálin ellen nem apelláltatok".

"Maradjon! Szerette Magyarországot, és sokat tett érte".

"Mit vétett az a szobor, hogy mennie kell?"

"Mi vagy ki lehet az oka, hogy nem maradhat Erzsébetváros kapujában az elnevezését adó személyről készült szobor?"

"Szerintem nagyon rossz lenne az optikája, ha az önkormányzat leszedetné a város névadójának szobrát".

A Fidesz határozottan ellenzi, hogy Niedermüllerék hozzányúljanak a kerület névadójának szobrához.

Veres Zoltán frakcióvezető a HetiTV-ben úgy fogalmazott, hogy számára olybá tűnik, hogy a kerületi kultúra hajóján a mostani városvezetés léket ütött, hiszen mindenütt süllyedésnek indult mindaz, ami a megelőző tíz évben elkezdődött. Hozzátette, hogy az is igaz, a vírus okozta nehézségek az élet minden területén jelentkeztek, de a kultúra és a szolgáltatóipar volt az, amelyik ezt a válságot leginkább megérezte.

A fideszes politikus példátlannak nevezte a Sissi-szobor körüli történéseket, ami előtt értetlenül áll. "Nem jó irány, hogy a kerületből el akarják távolítani a kerület névadójáról készített szobrot" - fűzte hozzá, kiemelve, hogy a korábbi baloldali városvezetés idején áldatlan állapotok uralkodtak a téren.

Folyamatos provokáció

Mint ismert, Niedermüller Péter korábban "rémisztő képződménynek” nevezte a fehér, keresztény heteroszexuális férfiakat és nőket, ami miatt ezrek vonultak utcára. Kijelentése miatt a helyi Fidesz és a tüntetők a baloldali polgármester lemondását követelték.

Az országos botrányt okozó nyilatkozata után megtartott képviselő-testületi ülésen Niedermüller ismét megmutatta magát: a 2020-as költségvetésben drasztikusan csökkentette a keresztény egyházaknak szánt támogatást. Arról nem is beszélve, hogy a baloldali vezetésű önkormányzat ekkor 14 helyi civil szervezet székhelyhasználati hozzájárulását vonta meg, elsősorban politikai szimpátia alapján.

Idén februárban a DK-s polgármester felmondta Európa egyetlen zsidó televíziójával, a HetiTV-vel kötött ingatlanhasználati szerződést, arra hivatkozva, hogy a kerület másként kívánja hasznosítani a Wesselényi utcában található ingatlant. Breuer Péter, a Heti TV tulajdonosa egy lapinterjúban arról beszélt, hogy antiszemita üldöztetésként élte meg a történteket.

Legutóbb azzal került az érdeklődés középpontjába, hogy egy olyan előterjesztést nyújtott be a képviselő-testület elé, amiben a korábbiaknál szigorúbb feltételeket támasztott az egyházi szervezetek számára a kerületi pályázatokon.