Niedermüller Péter egy rendeletmódosítással listázná az egyházakat

Tüntetés Niedermüller Péter erzsébetvárosi polgármester ellen DK Demokratikus Koalíció
Vágólapra másolva!
Az erzsébetvárosi képviselő-testület szerdai egyeztető megbeszélésén tárgyalták Niedermüller Péter polgármesternek azt az előterjesztését, amivel regisztrációra köteleznék az egyházi szervezeteket a kerületi pályázatoknál - tudta meg az Origo. Forrásunk szerint a baloldali városvezetés célja egyértelmű: listázni akarja az egyházakat. Mint ismert, a DK-s városvezető korábban rémisztő képződménynek nevezte a keresztényeket, és ellehetetlenítette Európa egyetlen zsidó televízióját.
Vágólapra másolva!

Szerda reggel kilenckor ült össze a helyi közgyűlés, ahol a meghívó szerint a negyedik napirendi pontként tárgyalták a képviselők Niedermüller Péter javaslatát.

Kíváncsiak az egyházak adataira

Az önkormányzat által tavaly elfogadott, az államháztartáson kívülre nyújtott támogatások rendjéről szóló rendelet kétféle módon teszi elérhetővé a kerületi civil és egyházi szervezeteknek az önkormányzat költségvetéséből származó támogatásokat: pályázati úton, és annak mellőzésével.

Ezen csavart egyet a Gyurcsány-párti polgármester, aki előterjesztésében azt javasolta, hogy utóbbi formát vegyék ki, és a kerületi támogatásokat csak pályázattal lehessen lehívni. Egyúttal kiemelte, hogy a nyilvántartásba vételi kötelezettséget kiterjesztené az egyházi szervezetekre is, akikre ez a kitétel mindezidáig nem vonatkozott. Forrásunk szerint

Niedermüller Péternek a rendeletmódosítással egyértelműen az a célja, hogy listázza az egyházakat.

A kerület honlapjára felkerült a jogszabály tervezete is: a dokumentum megfogalmazása szerint a - a most már az egyházakra is vonatkozó - nyilvántartásba vétel célja, hogy "az önkormányzat rendelkezzen a kerületi lakosság számára is elérhető naprakész nyilvántartásról az erzsébetvárosi civil és egyházi szervezetek főbb adatairól, tevékenységi körükről és ellátott feladatairól."

A nyilvántartásba vételt az adott szervezetnek kell kérnie, ami azért jelent óriási kényszert számukra, mert - ahogy korábban is szó volt róla - az új rendelkezés értelmében csak így lehet pályázni a kerületi pénzekre. A regisztrációra kötelezett egyházaknak a kérelemhez mellékelniük kell egy nyilvántartásba vételi kivonatot vagy egy jogi személyiséget igazoló okiratot, valamint az aláírásra jogosult személy aláírási címpéldányát. Közel sem mellékes, hogy ez utóbbi kifejezetten problémás lehet számukra a gyakorlatban.

Képződményes kijelentése miatt tüntettek Niedermüller Péter ellen Fotó: Polyák Attila - Origo

A baloldali városvezetés tehát a civilek mellett most már az egyházak adataira is kíváncsi. A jogszabály-tervezetben az is meghatározásra került, hogy a civil szervezeteknek és az egyházaknak milyen dokumentumokat kell csatolniuk a pályázatok benyújtásakor. Utóbbiaknak szükséges mellékelniük

  • egy nyilvántartásba vételi kivonatot, vagy egy igazoló nyilatkozat,
  • egy összefoglalót a kerületben kifejtett tevékenységükről, a megvalósított programokról,
  • egy átláthatósági nyilatkozatot,
  • az egyházi jogi személy nevében aláírásra jogosult személy aláírási címpéldányát.

Mondani sem kell, hogy a módosítás komoly szigorítást jelent, nehéz helyzetbe hozva az egyházakat.

Információink szerint a szerdai egyeztető ülésen elfogadták a baloldali polgármester előterjesztését, amit a napokban hirdethetnek ki hivatalosan.

Sorozatos botrányok

Mint ismert, Niedermüller Péter korábban "rémisztő képződménynek” nevezte a fehér, keresztény heteroszexuális férfiakat és nőket, ami miatt ezrek vonultak utcára. Kijelentése miatt a helyi Fidesz és a tüntetők a baloldali polgármester lemondását követelték.

Az országos botrányt okozó nyilatkozata után megtartott képviselő-testületi ülésen Niedermüller ismét megmutatta magát: a 2020-as költségvetésben drasztikusan csökkentette a keresztény egyházaknak szánt támogatást. Arról nem is beszélve, hogy a baloldali vezetésű önkormányzat ekkor 14 helyi civil szervezet székhelyhasználati hozzájárulását vonta meg, elsősorban politikai szimpátia alapján.

Idén februárban a DK-s polgármester felmondta Európa egyetlen zsidó televíziójával, a HetiTV-vel kötött ingatlanhasználati szerződést, arra hivatkozva, hogy a kerület másként kívánja hasznosítani a Wesselényi utcában található ingatlant. Breuer Péter, a Heti TV tulajdonosa egy lapinterjúban arról beszélt, hogy antiszemita üldöztetésként élte meg a történteket.