Több százmillió dollárnyi kárt okoztak az USA-ban a koronavírus-csalások

telefonos csalás bűnözés
Silhouette of a man in a hood on a black background, his face is not visible, the hacker is holding the phone in his hands. The concept of a criminal, incognito, mystery, secrecy, anonymity.
Vágólapra másolva!
Meglepő adatokkal szolgált az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC), mely szerint az amerikaiaknak 382 millió dollárba kerültek a koronavírussal összefüggő csalások. Továbbá 2020 januárja óta 217 ezer ember nyújtott be Covid-19-cel kapcsolatos csalási jelentést. Nem meglepő, hiszen a bűnözök számos módot találtak arra, hogy átverjék az embereket, és így könnyen pénzhez jussanak.
Vágólapra másolva!

A CNBC egy cikke beszámolt arról, hogy 382 millió dollár veszteséget jelentettek az amerikaiak számára azok a csalások, amelyekhez a világjárványt használták fel. A bűnözök számára a Covid-19 számos új lehetőséget kínált arra, hogy pénzt csaljanak ki az emberektől. Legnagyobb számban a járvánnyal kapcsolatos, hamis ellátási költségeket állítottak ki a csalók, de előfordultak olyan esetek is, amikor kitalált jótékonysági szervezetek ürügyén pénzt csaltak ki a jóhiszeműektől.

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság adatai szerint eddig 217 ezer ember tett bejelentést koronavírussal kapcsolatos csalásról az ügynökségnél 2020 januárja óta. A veszteség középértéke körülbelül 330 dollár, de fontos kiemelni, hogy az időseknél ez az érték torzul, mivel

a 70 év körülieknél 500 dollár, a 80 évesek körében pedig 900 dollár.

illusztráció Forrás: Shutterstock

A Fogyasztó Pénzügyi Védelmi Iroda (CFPB) 542 300 panaszt nyújtott be 2020-ban, ami 54 százalékos növekedést jelent 2019-hez képes. A pénzügyi szabálytalanságokat ellenőrző szövetségi hivatal szerint az amerikaiak 2020 áprilisától kezdve szinte minden hónapban több mint 300 panaszt nyújtottak be, melyek tartalmaztak koronavírussal kapcsolatos kulcsszavakat.

Az FTC 382 millió dolláros értékre becsüli a csalások által okozott károk értékét.

A személyiazonosság-lopás szintén gyakori problémát jelent a pandémia ideje alatt, mivel így a csalók hozzáférnek mások munkanélküli segélyéhez. Az FTC adatai szerint 60 ezer ember jelentett ilyesfajta problémát tavaly óta. Az Egyesült Államok Munkaügyi Minisztériuma nemrég weboldalt indított, melyen azon amerikai állampolgárok regisztrálhatnak, akiknek ellopták adataikat, így nem tudják igényelni a munkanélküli ellátást.

Mindemellett magasak az országban a koronavírus vakcinák bevezetésével kapcsolatos átverések száma is. A Rublon online biztonsági cég állítása szerint a „korai hozzáférés a vakcinákhoz" átverés volt a leggyakoribb csalás a járvány ideje alatt. A bűnözök hamis e-maileket és szövegeket küldtek, illetve telefonhívásokat indítottak arra hivatkozva, hogy a hivatalos kormányzati források előtt hozzáférhetnek az emberek az oltáshoz.