Egy parányi bútorgyártó maga mögé utasította az iparág luxusóriásait

Fortune's Most Powerful Women Summit - Day 2 GettyImageRank2 HORIZONTAL Talking USA Washington DC Photography Arts Culture and Entertainment Warren Buffett Mandarin Oriental 2015 Fortune Day 2 PersonalityInQueue FeedRouted_Australasia FeedRouted_Asia Feed
WASHINGTON, DC - OCTOBER 13: Warren Buffett speaks onstage during Fortune's Most Powerful Women Summit - Day 2 at the Mandarin Oriental Hotel on October 13, 2015 in Washington, DC. Paul Morigi/Getty Images for Fortune/Time Inc/AFP
Vágólapra másolva!
Van egy amerikai, luxusbútorokat gyártó cég, amely könnyedén maga mögé utgasítja a világ luxusóriásait, ha a részvényárfolyam emelkedéséről van szó. A napokban a vállalat új csúcsot döntött, és a szárnyalás hátterében valószínűleg részben az áll, hogy az egyik befektetője nem más, mint Warren Buffett, az USA leghíresebb befektetési guruja.
Vágólapra másolva!

Az RH (korábban: Restoration Hardware) nevű amerikai luxusbútor-gyártó vállalat valószínűleg nem a legismertebb cég a globális részvénybefektetők körében. A papírja azonban az elmúlt években olyan szárnyalást produkált, hogy gond nélkül maga mögé szorította a legnagyobb luxusóriásokat is – írja a Business Insider.

A társaság részvénye csütörtökön új rekordot döntött, és az elmúlt négy évben már 1600 százalékot drágult.

2017 márciusában az RH részvénye még 31 dolláron állt, ezen a héten viszont már megütötte az 520 dolláros szintet. A papír egyébként csak tavaly durván ötszörösére növelte az értékét azt követően, hogy márciusban (a koronavírus-járvány miatti piaci félelmek következtében) visszaesett 82 dollárig.

Ezzel az RH részvényének teljesítménye olyan óriásokat szorított maga mögé, mint az Apple, az Amazon, a Google, a Facebook, a Nike, a Starbucks, az LVMH, a Home Depot vagy a Hermes – vagyis szinte minden nagyvállalatot, kivéve a Teslát.

Az RH részvényárfolyamának szárnyalása az elmúlt négy évben Forrás: Investing.com

Az RH sikerének egyik kulcsa pedig valószínűleg Warren Buffett, az Egyesült Államok leghíresebb befektetési guruja. Buffett cége, a Berkshire Hathaway ugyanis még 2019 harmadik negyedévében fektetett be a vállalatba, megvásárolva nagyjából 1,1 millió darab részvényt.

A rákövetkező negyedévben aztán a Berkshire 1,7 millió darab részvényre növelte a pozícióját, amivel már több mint 8 százalékos tulajdonrészt szerzett az RH-ban.

Buffett neve pedig általában hatalmas vonzerőt jelent a cégeknek. Számos befektető ugyanis szorosan követi a guru üzleteit, vagyis ha ő bevásárol valamiben, akkor világszerte sokan tesznek ugyanígy.
Buffett tehát igencsak örülhetett az RH teljesítményének, mivel a tavalyi év végéig a Berkshire részvénycsomagjának értéke több mint kétszeresére emelkedett – elérve a 775 millió dollárt.