Egy francia elítélt családja észrevehetetlen mobiltelefonokat árul az interneten a raboknak

francia börtön, Centre Penitentiaire de Baie-Mahault
A man stands inside a cell at the Centre Penitentiaire de Baie-Mahault in Baie-Mahault on the French Caribbean island of Guadeloupe on July 3, 2016. / AFP PHOTO / HELENE VALENZUELA
Vágólapra másolva!
Egy franciaországi vállalkozás olyan mobiltelefonokat, minikamerákat és kiegészítőket (bluetooth fülhallgató, telefontöltő, egyebek) árusít a weboldalán, amelyeket a biztonsági kapuk és fémdetektorok nem érzékelnek. Ez a hír pedig terjed a börtönben lévő rabok között is, hála a közösségi médiának.
Vágólapra másolva!

– írja az ajánlójában a vállalkozás tulajdonosa az online áruház weboldalán.

A tulajdonos, aki történetesen egy jelenleg börtönbüntetését töltő francia elítélt rokona, cselesen felsorolja azokat a foglalkozásokat, ahol a biztonsági szolgálatok számára láthatatlan kommunikációs eszközök hasznosak lehetnek, megemlítve például a bíróságok dolgozóit, a közösségi közlekedés jegyellenőreit, magánnyomozókat.

A jóhiszemű felhasználás proponálása mellett azonban

ugyanez a vállalkozás elindította a kifejezetten a börtönben raboskodó elítélteknek szóló üzletágát is, a weboldal címét a Facebookon a franciaországi rabok családját tömörítő csoportban kézről kézre adják a csoporttagok. A „Prison de France" elnevezésű zárt Facebook-csoport 55 ezer tagot számlál.

Franciaországban gyakran fedeznek fel illegálisan tartott telefonokat a büntetés-végrehajtási intézményekben.

Januárban egy fogvatartott volt élettársát zaklatta telefonon saját cellájából, 2019-ben pedig 4G modemet, Nintendo konzolt és egyéb tiltott tárgyakat találtak egy cellaátvizsgálás során a fogvatartottaknál.