A magyarok többsége már mobilján bankol

okostelefon fiatal nő Be kell vallanom, hogy telefonfüggő vagyok
Vágólapra másolva!
A bankoknak és pénzügyi szolgáltatóknak fontos szerepe van abban, hogy a digitális pénzügyek gyors, kényelmes és biztonságos megoldást jelentsenek a felhasználók számára.
Vágólapra másolva!

A Mastercard éves felmérése szerint a mobilbankot használók aránya először haladta meg az 50
százalékot a bankkártyával rendelkezők körében.

A hagyományos ügyintézésnek a pandémia is gátat szabott, de az adatok alapján a mobilbankolás népszerűsége évek óta dinamikusan nő.

Két éve még csak a megkérdezettek 13 százaléka használt ilyen alkalmazást, ez az arány 2020-ra már elérte az 56 százalékot. Korosztályos bontásban a fiatalok (18-34 évesek) a legaktívabbak, itt 65 százalék a felhasználók aránya, de ez a legidősebb vizsgált korosztályban (50-64 évesek) is közelít az 50 százalékhoz.

Az okostelefonokkal ma már néhány másodperc alatt ellenőrizhetjük egyenlegünket, küldhetünk azonnal pénzt, vagy indíthatunk utalást. Az elérhető pénzügyi lehetőségek egyre inkább bővülnek,

miközben használatuk folyamatosan egyszerűsödik. Ide tartoznak az olyan fejlesztések is, mint a számlaalapú bolti vagy webshopos fizetés, a nyílt bankolási megoldások, de az azonnali átutalás is.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

–mondta Eölyüs Endre a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója.

A mobilbankolás egyik új funkcionalitása lehet a hazai szolgáltatók számára is elérhető bankszámla
alapú fizetés, a Mastercard tokenizációs technológiájával. Ez a Pay by Account névre keresztelt
megoldás lehetővé teszi, hogy a felhasználók bolti vagy online környezetben okostelefonjuk
segítségével ne kártyájuk, hanem közvetlenül számlájuk terhére fizessenek. Ez a kereskedőknek is
könnyebbséget jelent, hiszen a vállalat megoldása a már mindenki számára ismert érintésmentes
(NFC) technológiával működik, a vásárló telefonját a POS-terminálhoz érintve fizet – nincs szükség
tehát új eszközök telepítésére bolti azonnali fizetések elfogadásához.

A használt mobilbanki funkciók közül legtöbben a banki átutalást említették, de sokan ittellenőrzik az egyenlegüket és nézik át korábbi tranzakcióikat.

Ez utóbbi tekintetében több mint 10 százalékos a növekedés egy év alatt. Érdekesség, hogy a fiatalok a többi korosztályhoz képest valamivel ritkábban említették az átutalást a gyakran használt mobilbanki funkciók között, de szívesebben használják az ilyen applikációkat pénzküldésre mint az idősebbek.

A mobilbanki applikációt nem használók 38 százaléka inkább az online, webes szolgáltatást használja. Érdekesség, hogy a mobilbanki appot nem használó fiatalok közül minden tizedik kipróbálta már ezt a lehetőséget, de nem szerette. A fentiek mellett a biztonság hiányát is minden ötödik felhasználó kétségbe vonta, derült ki a Mastercard megbízásából, a Free Association által 2020 novemberében végzett 18-65 éves, városban élő, bankszámlával rendelkező lakosságra irányuló reprezentatív felméréséből.