Lassan halad az oltási program Ausztráliában

Ausztrália, Sydney, koronavírus, COVID-19
A lone tourist takes photos in Circular Quay in Sydney on March 20, 2020, after Australia moved to seal off its borders the day before, announcing unprecedented bans on entry for non-residents in the hope of stemming the rise of COVID-19 coronavirus infections. (Photo by PETER PARKS / AFP)
Vágólapra másolva!
Mintegy 85 százalékkal elmaradt az kitűzött oltási céltól Ausztrália. Van ahol újabb korlátozásokat vezettek be a járvány miatt - írja a BBC.
Vágólapra másolva!

Az ország 3,4 millió adag oltással elmaradt a március 31-ig kitűzött négymillió koronavírus elleni vakcina beadásától. Eközben Brisbane városában újabb korlátozásokat vezettek be a járvány megfékezése érdekében.

Egyesek szerint a kormánynak rossz az oltási stratégiája, mivel

csak február 22-én kezdték meg, jóval később, mint máshol.

A kormány szerint viszont a kevés fertőzött igazolja, hogy nem hibáztak. Az országban a járvány kezdete óta 909 halálesetet és 29 300 esetet regisztráltak.

Forrás: AFP/Peter Parks

Ausztrália Pfizer- és AstraZeneca-vakcinával oltat, jelenleg 100 emberre 2,3 vakcina jut.

Greg Hunt egészségügyi miniszter szerdán azt mondta, hogy az elmúlt nap során rekordszámú, 72 826 oltást végeztek - összesen 670 000-et.

"Ez azt mutatja, hogy a nemzeti oltási program a tervezett szerint gyorsul" - mondta az újságíróknak.

Korábban, még januárban Scott Morrison miniszterelnök azt ígérte, hogy márciusig négymillió embert oltanak be az első dózissal. A hónap elején a kormány ezt módosította arra, hogy hárommillió embert oltanak be május közepéig. Illetve azt a korábbi ígéretét is visszavonta, hogy októberig mindent ausztrált beoltanak legalább az első dózissal.

Azt nem részletezték, hogy eddig miért oltottak be ilyen kevés embert. De az indokok között szerepelnek a természeti katasztrófák - Hatalmas áradások voltak múlt héten Ausztrália keleti részén. - Illetve több oltásellenes csoport miatt egyesek visszautasítják a vakcinát.

A megáradt Nepeai folyó március 22-én. Forrás: AFP/Saeed Khan

A hónap elején az EU blokkolta az AstraZeneca adag szállítását Ausztráliába, azzal érvelve, hogy Európában nagyobb szükség van rájuk. De Ausztrália szerint ez az egy 250 000 adagos szállítmány nem befolyásolja nagyban a saját oltási programjukat.