Leköpte a külföldi férfi a budapesti buszsofőrt, mert felszólította a maszkhasználatra

Koronavírus, COVID, Covid–19, vírus, járvány, maszk, arcmaszk, védőmaszk, védőfelszerelés, Budapest, 2021, március, tavasz, harmadik hullám, 2021.03.27.
Vágólapra másolva!
Az adatok mindaddig nem fognak változni, amíg személy szerint mindannyian meg nem teszünk mindent a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében, az egészségügyi dolgozók rendkívül fáradtak, az ő terheik csökkentése érdekében is be kellene tartani a szabályokat - hangzott el az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján. Kezdődik a pedagógusok kampányszerű oltása. Kiss Róbert rendőr alezredes pedig arról számolt be, hogy egy maszk nélkül utazó szlovák férfi leköpött egy budapesti buszsofőrt, amikor az figyelmeztette a helytelen maszkhasználatra. 
Vágólapra másolva!

739 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, mivel nem, vagy nem megfelelően viselték a maszkot kedden – mondta Kiss Róbert rendőr alezredes.

A helyszínre érkező rendőrök a 13. kerületi rendőrőrsön előállították a férfit, és eljárást indítottak vele szemben.

Egy fodrászat 19 napos felfüggesztéséről is döntöttek, illetve egy panzió hat hónapos bezárásáról, mivel nem tartották be a védelmi intézkedéseket.

445 személlyel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt. Ezeken kívül 7858 hatósági házi karantént rendeltek el.

Egyre többen szegik meg a védelmi szabályokat Fotó: Csudai Sándor - Origo

Mindenki tehet azért, hogy a kórházakban csökkenjen a zsúfoltság

Az egyéni felelősség a napokban is hangsúlyos szerepet kap, az egészségügy tehermentesítése miatt rendkívül fontos, hogy ne fertőződjünk meg, és ne adjuk tovább a fertőzést másoknak, ne veszélyeztessük a körülöttünk lévőket – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos. A brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed, jelentősen nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, ezért a korlátozások továbbra is érvényben vannak.

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 2 011 029 fő, közülük 753 187 fő már a második oltását is megkapta.


Az oltási program rendben, ütemezetten zajlik. A magyar lakosság átoltottsága elérte a 20,5 százalékot szemben a 11,2 százalékos uniós átlaggal. Kedd éjszaka is érkezett egy újabb adag, 250 ezres Szputnyik V vakcina, amelyet használat előtt a Népegészségügyi Központ meg fog vizsgálni - mondta Müller.

Újabb oltási kampány kezdődik

Csütörtökön elkezdődik a már korábban regisztrált óvodai és iskolai pedagógusok kampányszerű oltása, az érintettek az oltásra behívó SMS-t már megkapták. A katonai oltóbuszokon folytatják a kistelepüléseken regisztráltak oltását.

Szerdán még Nógrád megyében, csütörtökön Komárom-Esztergom megye kis településein fogják oltani a regisztráltakat a honvédség oltóbuszain. Ezek az oltóbuszok a kistelepülések lakóinak nagy segítséget jelentenek, hogy felvegyék az oltást, hiszen nem kell egy közeli oltópontra beutazniuk.

A sorok elkerülése miatt a regisztráltakat, behívottakat is arra kérik, hogy a megadott időpontra érkezzenek.

Újabb oltási kampány indul Forrás: MTI/Balázs Attila

Nagyon jó hírek érkeztek az idősotthonokból

Az idősotthonok 80 százalékában már 100 százalékos az átoltottság, az idősotthonok lakóinak 82, a dolgozóknak a 77 százalékát már beoltották.

Szakmai ajánlás a háziorvosoknak

A háziorvosi vezetők elkészítettek a háziorvosok számára egy szakmai ajánlást, hogy miképpen, milyen szempontok figyelembevételével állítsanak rangsort a praxisokba tartozó regisztráltak között. Az ajánlás szerint a legmagasabb kockázati csoportba tartozó regisztráltakat kell előnyben részesíteni.

Az életkori szempontok mellett a krónikus betegségeket is szem előtt kell tartaniuk. Ebbe a csoportba többek között az idősek, a várandósok, az onkológiai kezelésre várok is beletartoznak.

A második csoportba tartoznak a cukorbetegségben szenvedők, a krónikus vesebetegek és a transzplantáltak is. A 65 év fölöttiek háromnegyede már be van oltva. A 80 év fölöttiek közel 90 százaléka is - ismertette a Müller Cecília.

Szakmai ajánlást kapnak a háziorvosok Forrás: MTI/Varga György

Kimutatták, hogy nem az AstraZeneca okozott vérrögképződést

Mivel az AstraZenecát újra bevizsgáló szervek nem találtak összefüggést a trombózis kialakulása és a vakcina hatóanyagai között, így a WHO és az európai gyógyszerügynökség javaslata alapján továbbra is folytatják az oltást az AstraZeneca-vakcinával – mondta kérdésre válaszolva Müller Cecília.

- válaszolta egy kérdésre Müller Cecília.