Vágólapra másolva!
Pénteken este a már biztos kiesőnek elkönyvelt DVTK 2-1-re nyert Budafokon, ezzel még izgalmasabbá téve a labdarúgó NB I-ben zajló kiesési küzdelmeket. Bár a miskolci csapat nehéz helyzetben van, még mindig nem dőlt el, hogy a következő idényben a másodosztályban folytatja-e. Ahonnan az NB I két nagy múltú csapata, a Debrecen és a Vasas pályázik a feljutásra. Ami az NB I dobogósait illeti, ott aligha van kérdés: a Fradi szombaton este Kisvárdán lehet matematikailag is bajnok, amúgy az aranyérem sorsa már régen eldőlt. Az ezüstre a Puskás Akadémia, a bronzra pedig a Fehérvár pályázik jó eséllyel.

NB I - Nincs kérdés, a Fradi lesz a bajnok

A címvédő Ferencváros magabiztosan vághatott neki ennek az idénynek, ugyanis az előző kettőt is fölényesen, egyaránt 13 pontos előnnyel nyerte meg, mindkétszer a Fehérvárt megelőzve.

Szergej Rebrov csapata karnyújtásnyira van az újabb bajnoki címétől, amelyet már akár az előző fordulóban is bebiztosíthatott volna, de csak 1-1-es döntetlent játszott a Puskás Akadémiával. A Kisvárda ellen minden bizonnyal már meglesz a sorozatban harmadik elsőség, összességében pedig a 32. bajnoki cím a klub történetében.

A Fradi esélyeshez méltó módon, nagyszerűen kezdte a bajnokságot, és első 14 meccsét 12 győzelemmel és 2 döntetlennel indította.

25 év után jutott be a Fradi a BL csoportkörébe Forrás: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

A csapat bajnoki teljesítményére egyáltalán nem nyomta rá a bélyegét az, hogy 25 év után újra bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe, ráadásul a legnehezebb kvartettbe került, hiszen a Barcelona, a Juventus és a Dinamo Kijev voltak az ellenfelei.

A zöld-fehérek ezen a hat BL-meccsen tisztesen helytálltak, és közben sorra nyerték a bajnoki mérkőzéseket. Az ellenfelek talán abban bízhattak, hogy a BL-szereplés elszívja majd a Fradi erejét, de a hazai dominancia nem tört meg. Hiába, messze az FTC rendelkezik a legerősebb játékoskerettel az NB I-ben, Rebrov azt is megtehette, hogy több meccsen is pihentette kulcsembereit.

A Fradi mindössze egyszer kapott ki eddig a bajnokságban, éppen az utolsó helyezett Diósgyőrtől, és ugyan tavasszal több döntetlen is becsúszott, de végig magabiztosan uralta a mezőnyt, és egy pillanatig sem forgott veszélyben az újabb elsősége.

A címvédő matematikailag még nem bajnok, de ha a második helyezett Puskás Akadémia nem nyer szombaton az MTK ellen, akkor a Fradi még egy vereség esetén is első lesz már négy körrel a vége előtt.

A Fradi magabiztos előnnyel nyerheti meg újra a bajnokságot Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A Puskás Akadémia már az előző szezonban is remekelt, hiszen a tabella harmadik helyén zárt, azonban a 2020/2021-es évadban szintet tudott lépni a csapat, és jó esélye van arra, hogy a Fehérvár előtt végezzen, hiszen jelenleg 8 ponttal vezet Szabics Imre együttese előtt.

Hornyák Zsolt csapata a tavalyi helyezése miatt a mostani idény elején az Európa-ligában is szerencsét próbálhatott, de az első selejtezőkörben kiesett, viszont figyelme ezután teljes mértékben a bajnokságra összpontosulhatott. A Puskás az NB I-ben a téli szünet után rögtön egy hatmeccses veretlenségi sorozatot produkált öt győzelemmel, és egy döntetlennel a Fradi ellen, jelenleg 5 mérkőzés óta veretlen, legutóbb szintén a Fradi ellen ért el 1-1-et.

Ez a remek tavaszi teljesítmény, a Fehérvár márciusi legyőzésével, megalapozhatja a felcsúti csapat számára a második helyet.

A legutóbb 2018-ban bajnok, és az előző két idényben ezüstérmes MOL Fehérvár nagy reményekkel vágott neki az aktuális futballidénynek, és az Európa-ligában három selejtezőkörön is túljutott, azonban a csoportkörbe kerülés bravúrja meghiúsult, mert a rájátszásban alul maradt a belga Standard Liége ellenében. A bajnokságban 8 döntetlen és 8 vereség mellett 12-szer nyert csak eddig, így nem tudott kilépni a Fradi árnyékából, és a második hely megszerzésére is egyre kevesebb már az esélye.

A fehérváriak a szezont még Márton Gáborral az élen kezdték el, akitől a gyengébb eredmények miatt február közepén megvált a klub. A csapatot ideiglenesen Szalai Tamás irányította, majd április óta a korábbi válogatott csatár, Szabics Imre lett az új edző, akinek munkáját csakugyan két korábbi labdarúgó, a szeptember óta sporttanácsadóként dolgozó Juhász Roland, továbbá Torghelle Sándor segíti.

A Fehérvár a bajnokságban nyújtott halványabb teljesítménye mellett a Magyar Kupa döntőjébe legalább bejutott, és ha nyer az Újpest ellen, akkor trófeával zárhatja az idényt.

A MOL Fehérvár a Magyar Kupa döntőjére készülhet Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az NB I középmezőnye kifejezetten sűrű, sok csapat tömörül egymás mellett. A negyedik Paks csupán két ponttal gyűjtött többet a hetedik helyezett Kisvárdánál, köztük az MTK és a Mezőkövesd található.

A Paks négy forduló után (3 vereség, 1 döntetlen) megköszönte Osztermájer Gábor munkáját, és Bognár Györgyöt nevezte ki a csapat élére.

Az NB I-be edzőként 16 év után visszatérő korábbi remek középpályás vezetésével sokkal gólratörőbben és látványosabban futballozik a Paks, amely a góllövőlistát 19 találattal vezető Hahn Jánosnak is köszönhetően a Fradi után a második legeredményesebb csapat jelenleg az NB I-ben, igaz, sok gólt is kap.

Az utóbbi két mérkőzésen nem Bognár ült a kispadon, ugyanis a Mezőkövesd elleni összecsapást követően a játékvezető sértegetése miatt eltiltották három meccsre, majd március végén elkapta a koronavírust, és kórházba került.

Az ötödik MTK a másodosztály bajnokaként jutott fel az élvonalba tavaly nyáron, miután a járványhelyzet miatt hamarabb véget értek az NB II küzdelmei.

Michael Boris csapata jól teljesít a bajnokságban, az Újpest elleni idegenbeli 4-0-s, vagy a Fehérvár elleni hazai 3-1-es győzelmére kifejezetten büszke lehet, a bennmaradása nem forog veszélyben.

A budapesti csapat kis híján a Magyar Kupa döntőjébe is bejutott, de végül nem sikerült számára a bravúr a Fehérvár ellen.

A Mezőkövesd Kuttor Attilával kezdte a szezont, akivel az előző idényben fennállása legjobb eredményét, a negyedik helyezést érte el a bajnokságban, és kupadöntős is volt. A csapat a mostani évadot 10 mérkőzés után mindössze 8 ponttal indította, és az utolsó helyen állt, amikor a korábbi sikeredzőt elküldték. A rutinos Pintér Attila lett novemberben az utód, és vele kisebb menetelésbe kezdett a csapat.

A legutóbbi két mérkőzését ugyan elvesztette a Kövesd, de előtte egy 13 meccses veretlenségi sorozatot produkált a temperamentumos Pintérrel, aki valószínűleg elsődleges feladatát, a bennmaradás kiharcolását sikeresen megoldja.

Pintér Attilával (középen) sokat javult a Mezőkövesd Forrás: Gál Péter/mezokovesdzsory.hu

A Mezőkövesdhez hasonlóan jelenleg szintén 38 pontos Kisvárda stabil középmezőnybeli teljesítményt nyújt Supka Attilával ebben a szezonban. Révész Attila sportigazgató szerint nincs is edzőkérdés a klubnál, amelynél még a játékosok feleségeinek és barátnőinek is fontos szerepe van abban, hogy a labdarúgók csak a futballra koncentráljanak. A Kisvárda a Magyar Kupában elődöntős volt, de végül az Újpest megakadályozta abban, hogy a fináléba kerüljön.

Az Újpest ebben a szezonban leginkább a bennmaradásért harcol, és Pedrag Rogan vezetőedzővel volt az ősszel az NB I-ben egy kellemetlen, hétmeccses nyeretlenségi sorozata, amely során az MTK-tól 4-0-ra, a sereghajtó Diósgyőrtől pedig 3-0-ra is kikapott.

Az év elején Michael Oenning vette át a csapat irányítását, és jelenleg kedvező helyzetben van abból a szempontból, hogy a következő idényt is az élvonalban töltse, valamint a Magyar Kupa döntőjébe is bejutott, ahol akár még meglepetést is okozhat az esélyesebb Fehérvárral szemben.

A 2020-ban Magyar Kupa-győztes Budapest Honvéd az Európa-liga második selejtezőkörében esett ki a svéd Malmövel szemben, a bajnokságban pedig kifejezetten kaotikus idényt mondhat magáénak az előző idény ötödik helyezettje. A budapesti klub júliusban Pisont István helyett Bódog Tamást nevezte ki a csapat élére, majd december elején újra visszahívta a korábbi edzőt, aztán a rossz eredmények következtében ismét kirúgta. Február közepe óta Horváth Ferenc van a Honvéd élén, aki számára egyértelmű volt a feladat: benn kell tartani az NB I-ben a klubot. A csapat jelenleg a kiesőzóna felett van, de az utolsó öt mérkőzése közül egyik se ígérkezik könnyűnek.

A remek szezont futó, és a magyar válogatottban is eredményes Gazdag Dániel góljaira és jó teljesítményére nagy szüksége lesz a Honvédnak a hajrában.

Gazdag Dániel a Honvéd legjobbja ebben az idényben Forrás: Balogh Dávid/honvedfc.hu

A Zalaegerszeg egy szinte teljesen kicserélődött kerettel, és egy ambiciózus, fiatal szakemberrel, Boér Gáborral vágott neki az aktuális évadnak, azonban tavasszal sok pontot veszített, így edzőváltásra volt szükség. A kispadra a korábbi közönségkedvenc, Waltner Róbert ült le márciusban, aki eddig két meccsen 3 pontot szerzett a zalai együttessel.

Ami a bennmaradást illeti, a csapatnak még a saját kezében van a sorsa, és kiesési rangadót játszik majd a 30. fordulóban hazai pályán a Budafokkal, amely sorsdöntő lehet.

A kiesés szempontjából a legrosszabb helyzetben az NB I-be 74 év után újra visszajutó Budafok, valamint a sereghajtó Diósgyőr van.

A Budafok bravúrosan kezdte az idényt, 7 forduló után 13 ponttal állt, aztán jöttek a sorozatos rossz eredmények, a leghosszabb egy 11 meccses nyeretlenségi széria volt.

Jelen állás szerint nagy bravúr kellene ahhoz, hogy Csizmadia Csaba együttese a következő idényt is az NB I-ben kezdje meg.

A Diósgyőr az előző idény végén elszenvedett sorozatos vereségei ellenére megúszta a kiesést, de most ez nem valószínű, hogy sikerül. A klub élére új tulajdonos került a szezon közben, többször edzőt is váltott, és szinte teljesen kicserélődött a keret. Ilyen körülmények között nehéz stabil teljesítményt nyújtani, így hatalmas meglepetés lenne, ha Zoran Zekic vezetőedzőnek az utolsó öt fordulóban sikerülne csodát tennie a miskolci alakulattal.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Ferencvárosi TC 32 22 5 5 78-30 48 71
GY
D
GY
GY
V
I
2.
Paksi FC 32 16 9 7 49-41 8 55
V
V
GY
D
D
I
3.
Fehérvár FC 32 16 11 5 55-40 15 53
GY
D
V
GY
V
I
4.
Puskás Akadémia FC 32 14 8 10 56-34 22 52
GY
GY
V
GY
GY
I
5.
DVSC 32 14 12 6 48-44 4 48
GY
V
GY
V
GY
I
6.
DVTK 32 12 12 8 50-56 -6 44
D
GY
D
V
GY
I
7.
MTK Budapest 32 12 13 7 42-61 -19 43
D
GY
V
V
V
I
8.
ZTE FC 32 12 13 7 53-58 -5 43
V
D
GY
GY
D
I
9.
Kecskeméti TE 32 12 14 6 43-44 -1 42
V
GY
D
D
GY
I
10.
Újpest FC 32 11 17 4 45-65 -20 37
V
V
V
GY
V
I
Teljes lista

NB II - A Debrecen és a Vasas újra visszakerülhet az élvonalba

A 20 csapatos másodosztályban a tavaly drámai körülmények között kiesett Debrecen, és a 2018 óta NB II-es Vasas harcol a feljutásért. A bajnokságból már csak 6 forduló van hátra.

A Debrecen számára a legnagyobb erősítés az volt, hogy korábbi játékosa, a 108-szoros válogatott Dzsudzsák Balázs több mint 12 év után visszatért a hajdúsági csapathoz.

Az arab emírségekbeli Al-Ain együttesétől hazatérő futballista eleinte kereste korábbi formáját, majd később felvette a ritmust, és február óta ő a DVSC csapatkapitánya. A klubnál bíznak a 34 éves szélső rutinjában, amely sokat számíthat a feljutásért folytatott harcban.

Dzsudzsák Balázs rutinja sokat segíthet a Debrecennek Fotó: Polyák Attila - Origo

A Debrecennel kapcsolatos fontos változás az is, hogy februárban a vezetőség megvált Kondás Elemér vezetőedzőtől, és teljesen váratlanul azt a Huszti Szabolcsot nevezte ki a helyére, akinek korábban még nem volt edzői tapasztalata.

Az 51-szeres válogatott középpályás, aki a német, a francia, az orosz és a kínai bajnokságban is futballozott, úgy véli, hogy hatalmas felelősség és lehetőség az, hogy a DVSC trénere lehet. Az egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező magyar klubnál természetesen alapvető elvárás a feljutás, és fontos, hogy mindez közönségszórkoztató játékkal párosuljon.

A Debrecen előnye a bajnokság elején sokkal nagyobb volt, azonban a Vasas olyan hatékonyan és eredményesen futballozik a tavasszal, hogy már meg is előzte riválisát, és pillanatnyilag 1 pont előnnyel vezet a DVSC előtt az utolsó 6 fordulóhoz érve.

Az angyalföldiek számára nem sikerült tavaly a feljutás, mert a járványhelyzet miatt felfüggesztett bajnokságban 27 lejátszott meccset követően a harmadik helyen álltak, így az MTK és a Budafok került fel az élvonalba. Ebben a szezonban sokkal több az esély arra, hogy újra csatlakozzanak az NB I mezőnyéhez, hiszen kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtanak. Jót tett a csapatnak, hogy a szezon elején Bene Ferenc helyét Schindler Szabolcs vette át a kispadon, mert az együttes korábbi védője remek társaságot kovácsolt össze azokból a játékosokból, akik közül többen is a Vasas Kubala Akadémián a keze alatt edződtek.

Egyre közelebb a feljutáshoz a Vasas Forrás: Vasas FC

A feljutásért folytatott küzdelemben egy jó hajrával még lehet esélye a Gyirmótnak és a Pécsnek is, de az előző szezonban az NB I-ből simán kieső Kaposvár a másodosztályban is szenved, és annak is örülhet, ha végül marad a Merkantil Bank Liga tagja a következő idényben is.

NB II tabella Forrás: nb2.hu