Vágólapra másolva!
A magyar fociválogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi elmondta, Szoboszlai Dominikra mindenképpen számít majd a nyári Európa-bajnokságon. Az olasz tréner a kerettagságért zajló harcról, a csapategységről és a telt házas Puskás Arénáról is beszélt.

„Nem, mert ez esetben nem számíthatnék Szoboszlai Dominikra" – mondta kezdésnek az nso.hu azon kérdésére Marco Rossi, hogy ha rajta múlna, akkor holnap elkezdődhetne-e az Európa-bajnokság. Hozzátette a kapitány, hogy úgy tűnik, júniusban mindenképpen kalkulálhat a lipcsei focistával.

„Ha minden a terv szerint alakul, Dominik a Bundesliga utolsó két-három fordulójában pályára léphet a Leipzigben. Tény, kevés meccsel a lábában csatlakozhat a válogatotthoz – de legalább csatlakozhat.

Világos szabályokat fektettem le a kinevezésem után, így például azt is a kerettagság feltételéül szabtam, hogy az illető játékban legyen. Az elmúlt csaknem három évben hű maradtam az elveimhez, ugyanakkor az élet hozhatja úgy, hogy kivételt kell tenni. Nos, jelen esetben kivételt teszek, Dominikot akkor is meghívom, ha csak két-három mérkőzésen játszik a tavasszal.

A felkészülés során lesz ideje az esetleges lemaradás behozására – természetesen vigyázunk rá."

Szoboszlai Dominik ott lesz az Eb-n Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Marco Rossi elárulta, nagyon bánja, hogy Kalmár Zsoltra a sérülése miatt biztosan nem számíthat majd.

rettentően elkeserített, amikor arról értesültem, hogy hosszú kihagyásra kényszerül. Túl van egy nehéz időszakon, abból megerősödve tért vissza, és meggyőződésem, ezúttal sem lesz másként. Az viszont még szomorúbbá tesz, hogy a korábbi súlyos sérülését is a válogatottban szenvedte el, vagyis az én csapatom tagjaként. Rendben, erről egyikünk sem tehet, ám edzőként ezt akkor is nehezen élem meg. Az vigasztal, hogy Zsolt csupán huszonöt éves, hiszem, hogy ígéretes jövő előtt áll, és megadatik neki a rangos tornán szereplés" – mondta a kapitány.

Az olasz tréner azt is elárulta, hogy összeállt-e már a fejében az Európa-bajnoki keret.

„Nyolcvan százalékban megvan a fejemben, kikre számítok, de a névsor ismertetésével várok június első napjáig. Azok a futballisták, akiknek köszönhetjük, hogy az Európa-bajnokságra készülhetünk,

elsőbbséget élveznek, ám néhány hely még kiadó. A felkészülésnek azért is vágunk neki huszonháromnál több játékossal, mert egyfelől azt akarom, hogy senki se érezze magát biztonságban, másfelől akadnak olyan labdarúgók, akiknek

vagy nem érzi úgy, hogy befér a legjobb huszonháromba, ezért kihagyná a felkészülést. Ha bárkinek kétsége van, nyugodtan ossza meg velem, ígérem, köztünk marad. Lehet, hogy amit az imént mondtam, furán hangzik, de maximálisan elkötelezett futballistákra lesz szükségem az Eb előtt és a torna idején egyaránt."

Marco Rossi fejében már nagyjából összeállt az Eb-keret Fotó: Csudai Sándor - Origo

Marco Rossi arról is beszélt, milyen érzés lenne a Puskás Arénában jó esetben telt ház, csaknem hetvenezer néző előtt irányítani a válogatott Portugália és Franciaország ellen.

„Felemelő lenne! Amikor kineveztek, az első interjúban elmondtam,

szeretném visszahozni a franciaországi Európa-bajnokság idején tapasztalt hangulatot. Máig előttem van a kép, hogy ülök a házunk alatti kávézó teraszán és azt látom, hogy piros-fehér-zöldre festett arcú, mosolygós emberek sétálgatnak

és minden második elhaladó autót nemzeti lobogó díszít. Jó volt érezni akkor azt a „szent őrületet", amit csak a futball tud kiváltani. A labdarúgás a szurkolókért van."

A teljes interjú ide kattintva érhető el.