Fellőtték a leendő kínai űrállomás főmodulját

(EyesonSci)CHINA-HAINAN-WENCHANG-SPACE STATION-CORE MODULE-LAUNCH (CN) cn jt Horizontal
Sikeres volt a fellövés
Vágólapra másolva!
Kína csütörtökön fellőtte a világűrbe leendő állandó űrállomásának főmodulját, amelynek neve Tian-he, vagyis Mennyei Harmónia. A modult egy Hosszú Menetelés 5B nevű rakéta vitte fel a vencsangi űrközpontból, amely Hainan szigetén található. Ez egy újabb nagy lépés az ország űrkutatási programjában, amelynek keretében az utóbbi hónapokban számos jelentős eredményt értek el.
Vágólapra másolva!

Az állandó űrállomás létrehozásához a mostanival együtt 11 missziót kell teljesíteni, a jövő év végére pedig felküldik az állomásra az első háromtagú űrhajóscsoportot, amely immár hosszú ideig, hat hónapig fog ott-tartózkodni.

Sikeres volt a fellövés Forrás: AFP/Xinhua News Agency/Ju Zhenhua

Éppen vasárnap jelentette be a kínai holdkutatási program egyik szakértője, hogy az ország a Csang'o-6 űrszondát 2024-ben akarja felbocsátani, hogy a Hold túlsó oldalán, a Déli-sark-Aitken-medencében gyűjtsön talajmintákat. A 2018 decemberében útnak indított Csang'o-4 volt az első űrszonda, amely puha landolást hajtott végre az Aitken-medence 180 kilométer széles Von Karman-kráterében. A Csang'o szondák fontos elemei a kínai űrkutatási programnak. Ebben egy olyan szonda is szerepel, amely egy robotrover leszállását készíti elő a Marson.