Egy rég elfeledett kávéfajta mentheti meg a kávézást a klímaváltozás időszakában

kakaó, kávé, tea, fair trade
Illustration: a cup with coffee beans, 29 Mar 2017 | usage worldwide
Vágólapra másolva!
A tudósok Sierra Leone sűrű trópusi erdeiben újra felfedeztek egy olyan kávéfajt, amelyet már évtizedek óta nem láttak vadon teremni. Egy olyan növényre bukkantak, amely szerintük segíthet biztosítani a kávézás jövőjét, ami az éghajlatváltozás miatt veszélyben forog.
Vágólapra másolva!

A kutatók szerint

a Coffea stenophylla nevű faj (közismertebb nevén szenegáli, vagy felföldi kávé) jobban tűri a magasabb hőmérsékletet, mint a világtermelés 56 százalékát kitevő arabica kávé és a 43 százalékát adó robusta kávé. Ezenkívül a stenophylla kávéról az is bebizonyosodott, hogy az arabicához hasonlóan kiváló ízű

- írja az esmmagazin.com nyomán a Magyar Mezőgazdaság.

A stenophyllát Nyugat-Afrika egyes részein a 20. század elejéig termesztették és Európába exportálták, de a robusta bevezetése után felhagytak a termesztésével.

A világ kávétermelő övezetének számos gazdasága már most is tapasztalja az éghajlatváltozás negatív hatását, amely aggodalomra ad okot a több milliárd dolláros iparág számára. Az arabica ellenálló képessége igencsak korlátozott az éghajlatváltozással szemben, ezenkívül arra is rámutattak a kutatások, hogy a globális termelése legalább 50 százalékkal csökkenhet az évszázad közepére.

Ellenben a stenophylla 24,9 Celsius-fokos éves átlaghőmérsékleten nő, ami 1,9 fokkal magasabb, mint ami a robusta ideális hőmérséklete, valamint közel 6,8 fokkal magasabb, mint az arabica kávé hőtűrőképessége.

Egy régen elfeledett kávéfaj mentheti meg a kávézást Forrás: AFP/Andreas Franke

Aaron Davis, a brit Királyi Botanikus Kertek kávékutatásának vezetője szerint a stenophylla újrafelfedezése segíthet a kávéipar „jövőjének biztosításában", amely

számos trópusi ország gazdaságában fontos szerepet játszik, ezáltal több mint 100 millió termelőnek nyújt megélhetést.

„A stenophylla hosszú távon fontos erőforrást jelent számunkra az éghajlatnak ellenálló kávénövények új generációjának nemesítésében, mivel kiváló íz- és hőtűrő képességgel rendelkezik" – vélekedik a szakember.

Davis és az e tárgykörben született tanulmány társszerzői, Jeremy Haggar, a Greenwichi Egyetem munkatársa és Daniel Sarmu kávéfejlesztési szakember a vadonban keresték a stenophyllát 2018 decemberében.

Kezdetben mindössze egyetlen növényt fedeztek fel Sierra Leone középső részén, majd körülbelül 140 kilométer távolságra, a nyugat-afrikai köztársaság délkeleti részén találtak egy vadon termő teljes stenophylla populációt.

Vadon termő stenophylla 1954 óta nem fordult elő Sierra Leonéban, az 1980-as évek óta pedig sehol az Elefántcsontparton, mindössze néhány példányt tartottak a kávékutatók a gyűjteményeikben. Davis szerint - amennyiben nem történnek intézkedések a megmentésére - a stenophyllát jelenleg a kihalás fenyegeti a nagyarányú erdőirtás miatt abban a három országban, ahol eddig ismert volt: Sierra Leonéban, Guineában és Elefántcsontparton.

A kelet-londoni Union Hand-Roasted Coffee-nál azonban nagyon optimisták a stenophylla jövőjét illetően, ennek a véleményének adott hangot Jeremy Torz, a vállalkozás társalapítója.