Vágólapra másolva!
Miután vasárnap este egy időpontban lejátszották a férfi kézilabda Európa-bajnokság selejtezőjének utolsó fordulójának összes mérkőzését, ezért kialakult a magyar-szlovák közös rendezésű kontinenstorna mezőnye.

Amikor Litvánia legutóbb ott lehetett az Eb-n, akkor a főtábla mezőnye még csupán a jelenleginek a feléből, azaz 12 válogatottból állt. A balti állam a világ egyik leginkább alulértékelt irányítójának, Aidenas Malasinskasnak a vezérletével ezúttal a négy legjobb csoportharmadik egyikeként zárt, ami története második Eb-szereplését érte.

A litván válogatott 1998 után ismét ott lehet az Európa-bajnokságon Forrás: EHF Euro, Facebook

Mivel Svájc egyetlen pontot sem tudott szerezni az egyaránt előtte záró Észak-Macedónia és Dánia ellen, ezért nem sikerült a kijutás. Ez azt jelenti, hogy sajnos nem láthatjuk Andy Schmidet 2022. január 13. és 30. között hazánkban pályára lépni. Ugyanez nem igaz Kiril Lazarovra, aki 41. születésnapjához közeledve játékos-edzőként vezette csapatát sikerre.

Csupán második Eb-részvételére készül a 2020-as bővítéssel jól élő Hollandia és Bosznia-Hercegovina is. Szlovákia társházigazdaként a negyedik kontinenstornájára készülhet, de úgy kb. 90% az esély rá, hogy az utolsó, 24. helyen zárja majd a viadalt.

Welcome to the #ehfeuro2022! These are the 24 teams that will contest the tournament next January ➡️the final tournament draw takes place on Thursday 6 May #watchgamesseemore

Közzétette: EHF EURO2021. május 2., vasárnap

Magyarország és Szlovákia rendezőként, Spanyolország és Horvátország az előző torna döntőseiként automatikusan ott lehetnek az Eb-n. Számukra az elmúlt fél évben az Eurokupa jelentette a kihívást, amit végül a magyar válogatott remek teljesítménnyel tudott megnyerni.

A legnagyobb kézilabdanemzetek közül mindenki kiharcolta a kijutást a selejtezőkből. Nem kell sokat várni a csoportkör sorsolására, amire május 6-án, csütörtökön kerül sor.