Kitiltották és megfenyegették a fehér embereket a franciaországi Pride felvonulás szervezői

Helsinki Pride 2019
People attend the Helsinki Gay Pride 2019 march in Helsinki, Finland on June 29, 2019. (Photo by Emmi Korhonen / Lehtikuva / AFP) / Finland OUT
Vágólapra másolva!
Fájlalják a franciaországi Touraine város LMBTQ-aktivistái, hogy életveszélyes fenyegetéseket kaptak a közösségi médiában, számolt be róla a France Bleu.
Vágólapra másolva!

A heves kommenteket az váltotta ki, hogy a homofóbia és transzfóbia elleni tiltakozásnak dedikált Pride rendezvényt a szervezők úgy hirdették meg, mint a „fehérbőrűektől mentes homogén zónát", amelyen csak a színesbőrű résztvevőket látják szívesen, ellenkező esetben „a fehérbőrű érdeklődőket barátságosan (vagy nem) eltávolítják a helyszínről", és „egyetlen esetben sem nyitnak vitát", hirdették meg feltételeiket a szervezők.

A rendezvény plakátján a diktátumot látva a kommentelők a közösségi médiában megszokott és nyomdafestéket nem tűrő stílusban fejtették ki véleményüket,

amely szerint miközben a szervezők – álságosan – éppen az LMBTQ-közösség elleni állítólagos gyűlölet és kirekesztés ellen akarnak tiltakozni, ők maguk lettek a fáklyavivői a gyűlölködő és kirekesztő magatartásnak.

Illusztráció Forrás: AFP/Lehtikuva/Emmi Korhonen

Johan Yager, a touraine-i LMBTQ Központ vezetője egy televíziós interjú során kifejtette, hogy a „fehérmentes homogén zónákra" azért van szükség, mert a Pride felvonulás résztvevői így „felszabadultabban és zavartalanul tudják a testfetisizmussal és az exotikus megjelenésükkel képviselni követeléseiket".

Rokhaya Diallo, aktivista és újságíró szerint a Pride felvonulásokon szabadjára engedett testfetisizmus az LMBTQ-közösség tagjainak „lehetőséget ad a fellélegzésre, miután egész életüket elnyomás alatt kénytelenek élni".

A tours-i Pride felvonulás szervezői a szombatra meghirdetett rendezvényt törölték, hivatkozva a „szélsőjobboldali, homofób aktivisták fenyegető üzeneteire".