Az örök második végre szakaszt tudott nyerni a Giro d'Italián

cycling Horizontal
Team Qhubeka Assos rider Italy's Giacomo Nizzolo celebrates as he crosses the finish line to win the 13th stage of the Giro d'Italia 2021 cycling race, 198km between Ravenna and Verona on May 21, 2021. (Photo by Dario BELINGHERI / AFP)
Vágólapra másolva!
Giacomo Nizzolo nyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny 13. szakaszát, Egan Bernal megőrizte első helyét, Valter Attila maradt a 12. összetettben.

A Ravenna és Verona közötti teljesen sík, mindössze 200 méter szintkülönbséget tartalmazó etapon már a rajtnál kialakult a nap háromfős szökése, a mezőny pedig a mögötte és előtte álló kemény napokra való tekintettel nyugodt tempót választott a 198 kilométer teljesítéséhez.

A hajrában a Rómeó és Júlia című Shakespeare-tragédia helyszíneit érintő szakaszon - a veronai befutó előtt Mantovában is járt a mezőny - borítékolható volt a mezőnyhajrá, hét kilométerrel a cél előtt be is fogták a szökevényeket.

Edoardo Affini megindult, de nem tudta elvinni a szakaszt:

A hosszú célegyenesben fél kilométerrel a célvonal előtt váratlan támadást indított az olasz Edoardo Affini, ez szétzilálta a sprintvonatokat. A leggyorsabban és legjobban Nizzolo reagált, a Giro pontversenyében már kétszer diadalmaskodó Európa-bajnok az olasz körversenyen megszerzett 11 második hely után először ünnepelhetett. Affini második lett, harmadikként a háromszoros világbajnok szlovák Peter Sagan ért célba.

A rózsaszín trikós kolumbiai Egan Bernal és az összetett esélyesek a mezőnnyel értek célba, így az élcsoport nem változott, Valter Attila (Groupama-FDJ) az 57. helyen gurult át a célvonalon és maradt a 12.

Az egyperces hátránnyal betekerő Dina Márton (EOLO-Kometa) 114. az összetettben.

Szombaton a Cittadellából induló 205 kilométeres etapon a legendás emelkedőn, a Zoncolanon vár hegyi befutó a mezőnyre, amely összesen 3479,9 kilométert teker, amíg jövő vasárnap célba ér Milánóban.

Eredmények (a Giro honlapja alapján):
13. szakasz, Ravenna-Verona, 198 km:
1. Giacomo Nizzolo (olasz, Qhubeka Assos) 4:42:19 óra
2. Edoardo Affini (olasz, Jumbo-Visma) azonos idővel
3. Peter Sagan (szlovák, BORA-hansgrohe) a. i.
...57. Valter Attila (Groupama-FDJ) a. i.
...144. Dina Márton (EOLO-Kometa) 1:07 perc hátrány

Az összetett élcsoportja:
1. Egan Bernal (kolumbiai, Ineos Grenadiers) 53:11:42 óra
2. Alekszandr Vlaszov (orosz, Asztana-Premier Tech) 45 másodperc hátrány
3. Damiano Caruso (olasz, Bahrain Victorious) 1:12 perc hátrány
...12. Valter 3:51 p h.
...114. Dina 1:51:58 óra hátrány

Szombaton a Cittadellából induló 205 kilométeres etapon a legendás emelkedőn, a Zoncolanon vár hegyi befutó a mezőnyre, amely összesen 3479,9 kilométert teker, amíg jövő vasárnap célba ér Milánóban.