Meghatározó szerepet játszanak az MFB Pontok a gazdaság élénkítésében

Takarékbank, Takarékbank Zrt., illusztráció, 2020.04.30., Budapest
Takarékbank illusztráció. 2020.04.30 Budapest Fotó: Csudai Sándor
Vágólapra másolva!
Meghatározó szerepet játszanak az MFB Pontok a gazdaság élénkítésében: a Takarékbank vezette konzorcium MFB Pontjai az elmúlt öt évben 272 milliárd forintot folyósítottak csaknem tizenötezer ügylet során a lakosságnak, valamint mikro-, kis- és középvállalkozásoknak - közölte a Takarékbank.
Vágólapra másolva!

Felidézték, hogy az első MFB Pont öt éve nyílt meg, az akkori Fókusz Takarékszövetkezet kecskeméti fiókjában.

Az MFB Pontok hálózatának öt évvel ezelőtti létrehozása óta minden három forintból kettő a Takarékszektor vagy a Budapest Bank közvetítésével jutott el az ügyfelekhez, kedvezményes hitel vagy vissza nem térítendő támogatással kombinált formában.

A támogatások több mint fele a hazai vállalkozások versenyképességének növelését segítette,

negyedük az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérést, míg tíz százalékuk a kutatás-fejlesztés és az innováció megerősítését.

Illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

A befogadott kérelmek kétharmada érkezett a lakosságtól, a többi az mkkv-szektorból, viszont a vállalkozásokhoz jutott a folyósítások összegének majdnem 90 százaléka, mert az átlagos ügyérték esetükben jóval magasabb volt. Volumenben a legtöbbet a közép-magyarországi és a dél-alföldi régióban helyeztek ki - közölték.

A kedvezményes hitelkonstrukcióknak köszönhetően végezték el lakóépületek energetikai korszerűsítését ezres nagyságrendben, jutottak forgóeszközhöz vállalkozások, tudtak beruházni modern termelő gépekbe vagy kezdhettek éppen vállalkozásfejlesztésbe.

A pandémia miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások most szintén az MFB Pontokon keresztül jutnak kamatmentes gyorskölcsönhöz működésük újraindítására. A kedvezményes forrásra az elmúlt hetekben töretlenül nagy az igény.

A Takarékbank és a Budapest Bank kiterjedt fiókhálózata, erős vidéki jelenléte és évtizedes finanszírozási gyakorlata az elmúlt öt évben lehetővé tette, hogy az MFB Pontos forrásokat földrajzilag arányosan érhesse el a lakosság és a vállalkozások, és azok is olcsó finanszírozáshoz juthassanak, akik korábban kimaradtak az uniós és a hazai források felhasználásából.

A terveik szerint a pandémia lecsengésével újrainduló vállalkozásokat hasonlóan eredményesen tudják támogatni az MFB Pontokon keresztül - mondta Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója a közleményben.