A sztárteniszező bojkottálja a sajtótájékoztatókat a mentális egészsége érdekében

Naomi Oszaka Roland Garros tenisz
(FILES) This file photo taken on May 30, 2019 shows Japan's Naomi Osaka reacting as she plays against Belarus' Victoria Azarenka during their women's singles second round match on day five of the Roland Garros 2019 French Open tennis tournament in Paris. - Freshly crowned US Open champion Naomi Osaka pulled out of the French Open with a sore hamstring on September 17, 2020, in a fresh blow to the coronavirus-hit Grand Slam which is already missing world number one Ashleigh Barty. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)
Vágólapra másolva!
A négyszeres Grand Slam-tornagyőztes japán Oszaka Naomi mentális egészségének megóvása érdekében nem vesz részt a sajtótájékoztatókon a vasárnap kezdődő francia nyílt teniszbajnokságon.

A szabályok szerint a játékosoknak minden mérkőzésük után a sajtó rendelkezésére kell állniuk, ám Oszaka szerint ez indokolatlanul megterheli őket lelkileg.

A világranglista második helyezettje - a világ legjobban kereső női sportolója - ezzel 20 ezer dolláros büntetést kockáztat, de reméli, hogy a bírságot jótékony célra fordítják majd, és mentális egészséggel foglalkozó szervezetek kapják.

Oszaka Naomi nem megy el a sajtótájékoztatókra Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Oszaka a Twitter-oldalán közölte, hogy a Roland Garros alatt egyetlen sajtótájékoztatót sem fog tartani. Hozzátette: gyakran érzi úgy, hogy nincsenek tekintettel a sportolók mentális egészségére, és igaz ez a médiakonferenciákra is. A japán sztár jelezte, gyakran ülnek olyan tájékoztatón, ahol ugyanazt a kérdést már korábban többször feltették, vagy sértő, hozzá nem értő felvetésekkel találkozik. Kiemelte, előfordult, hogy vereség utáni sajtótájékoztatón omlott össze egy versenyző.

A US Open 2018-as és 2020-as, az Australian Open 2019-es és idei győztese közölte, hogy személyesen nem a francia bajnoksággal van gondja. Viszont ha a szervezők továbbra is a "tarts sajtótájékoztatót, máskülönben megbüntetünk" elvet folytatják, és figyelmen kívül hagyják a sportolók mentális egészségét, akkor azon csak nevetni tud.

A 23 éves Oszaka - aki tavaly a koronavírus-járvány miatt nem indult Párizsban - még sosem jutott túl a harmadik fordulón a Roland Garroson.