Folytatódik Karácsony Gergely vesszőfutása: már nem is válaszolhat a kérdésekre

Karácsony Gergely, Gyurcsány Ferenc
Vágólapra másolva!
Karácsony Gergely jól láthatóan annyira tart főnökétől, Gyurcsány Ferenctől, hogy pár egyszerű kérdésre nem tudott válaszolni a 15 évvel ezelőtt elhangzott őszödi beszéddel kapcsolatban. Így sajnos többek között azt sem tudtuk meg, hogy elgondolkozott-e azon, hogy felmond-e az akkori Miniszterelnöki Hivatalban. Kérdéseinkre egy Facebook-bejegyzést kaptunk, amit a főpolgármester ellenőrzésére a Városházára helyezett Gál J. Zoltán írt. Karácsony hallgatása érthető, mivel 17 éve gyakorlatilag a bukott kormányfő irányítja, sőt mára a budapesti Városházán ismételten megalakult a Gyurcsány-kormány.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc 15 éve, 2006. május 26-án mondta el zárt ajtók mögött az őszödi beszédét, amelynek későbbi kiszivárgása leleplezte a hazugságokra alapozott kormányzását. A hangfelvételt szeptemberben küldték el ismeretlenek a magyar sajtónak, azt követően, hogy a Gyurcsány-kormány történelmi megszorításokat vezetett be. Gyurcsány sem akkor, sem azóta nem kért bocsánatot az elhangzottakért, azért, hogy becsapta a választókat.

Mindezzel kapcsolatban megkerestük Karácsony Gergely baloldali főpolgármestert, hogy mit gondolt az őszödi beszédről 15 évvel ezelőtt. A Párbeszéd társelnökétől többek között azt kérdeztük:

  • Hol volt, amikor kiszivárgott az őszödi beszéd?
  • Mit érzett, amikor meghallotta?
  • Ön a Miniszterelnöki Hivatalban dolgozott politikai tanácsadóként, nem gondolkodott el azon, hogy felmond?

A főváros sajtóosztálya mindössze egy semmitmondó Facebook-bejegyzést küldött el Karácsonytól a szerkesztőségünknek. Ebben azonban egyetlen kérdésünkre sem kaptunk választ. A posztot jól láthatóan Gál J. Zoltán, Gyurcsány korábbi kormányszóvivője írta - ahogy az szokás -, ezért érthető, hogy nem is akart válaszolni a kérdéseinkre.

Mindez pedig azt mutatja, hogy Karácsony annyira tarthat Gyurcsánytól, hogy nem mer önállóan beszélni a főnökéről.

17 éve szolgálja Gyurcsányt Karácsony

Karácsony Gergely több mint másfél évtizede, 2004 óta szolgálja Gyurcsány Ferencet. 2004-ben például a Miniszterelnöki Hivatalon belül lett a politikai tanácsadója, ezután több tízmilliós megbízást is kapott Karácsony cége. Azóta már sok év eltelt, azonban egy dolog biztosan nem változott:

Karácsony azóta is Gyurcsány embere.

Budapest jelenlegi főpolgármestere politikai pályája előtt a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézetnél dolgozott, majd 2007-től kutatási igazgató lett.

Karácsony Gergely már hosszú évtizedek óta Gyurcsány bizalmasa Forrás: Origo

Karácsony számára a Gyurcsány-rendszer egyértelműen kifizetődő volt. Amellett, hogy a politikai tanácsadásért havonta fix összeget vihetett haza, cége is kifejezetten jól járt:

a Social Report Bt. tíz alkalommal, összesen mintegy 21,5 millió forintos megbízást kapott a kormánytól.

Amellett sem lehet elmenni szó nélkül, hogy Karácsony 2007 és 2010 között a Medián kutatási igazgatói székét is betöltötte, éppen abban az időszakban, amikor a baloldali közvélemény-kutató cég sorra nyerte az állami megbízásokat. Összesen legalább 716 millió forint közpénzhez jutottak a Gyurcsány-korszakban.

Külön érdekesség az is, hogy a Medián a legtöbb megbízást éppen Karácsony másik munkahelyétől, a MeH-től kapta,

vagyis túlzás nélkül állítható, hogy Budapest mostani főpolgármestere már 2004 óta Gyurcsány Ferenc egyik embere. Ezt egy időben annyira szégyellte, hogy önéletrajzából is kitörölte.

Az LMP-ben is Gyurcsány érdekét szolgálta

Pedig 2009 után is Gyurcsány érdekeit szolgálta, annak ellenére, hogy belépett az LMP-be. Karácsony már az elejétől fogva egy baloldali egység létrehozásán dolgozott, annak ellenére, hogy az LMP akkoriban úgy hirdette magát, mint aki a Fidesz-KDNP-től és az MSZP-től is távolságot tart. Felmerült az is, hogy a főpolgármestert Gyurcsány küldte az LMP-be. Tény: Karácsony már 2010 végétől egyértelműen az LMP-n belüli puccson, majd a párt szétrobbantásán dolgozott.

Karácsony karrierje gyors emelkedésnek indult az LMP-n belül, így sikerrel járt: 2010-ben már kampányfőnök volt, majd bekerült az Országgyűlésbe, ahol megválasztották frakcióvezető-helyettesnek. Gyurcsány Ferenc 2011-ben alakította meg a DK-t az MSZP-ből kiváltva, és arra szólította fel a baloldalt, hogy a pártok működjenek együtt.

Ugyan erre nem igazán volt kereslet a kezdeti időszakban, azonban Karácsony már ekkor is szorgalmazta a technikai összefogást, vagyis követte a Gyurcsány-féle utasítást.

Karácsony az LMP-t végül 2013 elején robbantotta szét Gyurcsány érdekében. Nem sokkal később a mérhetetlen támogatottságú Párbeszéd csatlakozott is a bukott miniszterelnök fémjelezte baloldali összeboruláshoz.

Karácsony Gergely az LMP-t is Gyurcsány kedvéért verte szét Forrás: MTI/Kovács Attila

Karácsony még egy funkció nélküli gyurcsányistát is kinevezett

Karácsony nem sokkal a baloldali együttműködés 2014-es parlamenti veresége után Zuglóban bukkant fel mint polgármesterjelölt. Hivatalosan csak a Bajnai Gordon-féle Együtt és a PM állt mögötte, de mivel a DK és az MSZP nem indított ellene senkit, így Gyurcsány már akkor biztosította számára az összbaloldali támogatást.

A helyi ügyeket jól ismerő forrásunk szerint az egységfront kialakításában fontos szerepe volt a helyi DK-nak.

Éppen ezért nem túlzás azt mondani, hogy Gyurcsány polgármestert csinált Karácsonyból. A DK elnökének támogatásával lett zuglói polgármester. Karácsony azonnal ki is nevezett egy negyedik, DK-s alpolgármestert, akinek még a hatáskörét sem sikerült normálisan körülírni.

A volt polgármester mindig is tele volt ambícióval: előbb az MSZP-Párbeszéd színeiben jelentkezett a miniszterelnöki székért, majd miután ez nem sikerült, arra utalt, hogy a 2019-es EP-választásra elvállalná egy baloldali pártszövetség listájának vezetését. Utóbbiból végül nem lett semmi, részben Karácsony nyelvtudásának hiánya miatt, részben azért, mert akkor több párt - például a Jobbik - még önállóan akart indulni. Karácsonyt végül 2019 októberében megválasztották Budapest vezetőjének.

Mindig főnöke utasításait követi Karácsony Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Visszatért a Gyurcsány-korszak a Városházára

Karácsony pedig gyors tempóban kezdte meg a Gyurcsány-korszak embereinek kinevezését. Gy. Németh Erzsébet, Kiss Ambrus főpolgármester-helyettesek, Draskovics Tibor volt igazságügyi miniszter, Katona Tamás volt PM-államtitkár és Kolber István korábbi tárca nélküli miniszter - csak pár olyan név, akik gyorsan pozíciót kaptak, és régóta támogatják a DK elnökének törekvéseit.

Azt is érdemes feleleveníteni, hogy Karácsony választási kampányát Gyurcsány két régi megbízható embere, Batiz András és Gál J. Zoltán segítette.

Utóbbit főpolgármesterként is maga mellé vette, és stratégiai tanácsadójának nevezte ki, sőt, a Facebookon Karácsony minden sorát Gál J. Zoltán írja.

Budapest főpolgármestere több interjújában is elismerte, hogy budapesti ügyekben rendszeresen egyeztet telefonon Gyurcsány Ferenccel, ami szintén jól mutatja kapcsolatuk minőségét, hiszen a DK elnöke országos politikus, papíron nincs köze a fővárosi döntésekhez. "Vannak olyan fontos ügyek, amelyekről pártelnöki szinten kell egyeztetni" - fejtette ki a főpolgármester egy youtube-os műsorban.

Krákogással irányítják Karácsonyt

A Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc közti kapcsolatról sokat elárul az is, amikor a múlt héten egy sajtótájékoztatón a bukott miniszterelnök hangos krákogással jelezte Karácsonynak, hogy ne válaszoljon a kérdésekre.

Nemcsak ez a jelenet volt komikus, hiszen már a sajtótájékoztató elején is maga Gyurcsány Ferenc rángatta és noszogatta a főpolgármestert, hogy az mindenképpen a megfelelő helyen álljon: mellette. Később az újságíróknak sem válaszolt a kérdésekre, mivel Gyurcsány Ferenc pontosan megmutatta és elmondta, hogy kivel nem szabad beszélni.

Nézem a Városházát, és egymás után tűnnek elő azok az emberek, akiket én a Gyurcsány-kormányból ismerek - mondta pénteken Orbán Viktor kormányfő. Szinte újraalakult a Gyurcsány-kormány a főpolgármester háta mögött.