Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ausztriában lassult az oltási kampány

Ausztria, koronavírus illusztráció
Egy egészségügyi dolgozó gyorstesztet készít a Schoenbrunni Palota koronavírus-tesztközpontjában 2021. február 4-én.
Vágólapra másolva!
Ausztriában lassult a koronavírus elleni oltási kampány, és Sebastian Kurz kancellár áprilisi ígérete - miszerint június végéig mindenki, aki akarja, legalább az első oltást megkaphatja - nem tűnik tarthatónak - írta a Der Standard című osztrák napilap internetes kiadása kedden.
Vágólapra másolva!

A tartományok jelenlegi oltási adatait,

a regisztráltak számát és a közeljövőben beérkező vakcinamennyiségeket figyelembe véve nem valószínű, hogy június végéig az oltható lakosság kétharmada - ennyivel számol a kormány - beoltható.

Ételt visz ki az asztalokhoz egy pincér a Schweizerhaus sörkertben a bécsi Práterben a koronavírus-járvány miatti korlátozások enyhítésének első napján, 2021. május 19-én Forrás: MTI/EPA/Christian Bruna

Ugyan május 20-án feloldották az olthatóság korosztályi korlátozását, a gyakorlatban csak három tartomány - Alsó- és Felső-Ausztria, valamint Vorarlberg - élt eddig a lehetőséggel, és nyitotta meg minden korcsoportnak az oltásra való regisztráció lehetőségét.

Ausztria kilenc tartománya közül csupán Salzburg és Alsó-Ausztria erősítette meg, hogy a már regisztráltak június végéig meg is kapják az első vakcinát.

Egy egészségügyi dolgozó gyorstesztet készít a Schoenbrunni Palota koronavírus-tesztközpontjában 2021. február 4-én Forrás: AFP/Alex Halada

Ehhez jön még, hogy jelenleg nagyszámú második körös oltás van soron, így kevesebb oltóanyag marad azoknak, akik még az első adagra várnak. Ez a tendencia már a múlt héten is érzékelhető volt, mert míg február közepe óta az első oltások száma volt túlnyomó többségben, mostanra csaknem kiegyenlítődött a mérleg: a múlt héten beadott 470 ezer vakcinából 223 ezer második körös oltás volt.

A tartományok az előző héten naponta átlagosan 35 ezer első adagos vakcinát oltottak el, mely lényegesen kevesebb, mint a májusi első három hét átlaga,

amikor ez a szám még 40-50 ezer között mozgott. Amennyiben marad ez a lassuló tendencia, június végéig csak valamivel több, mint a lakosság fele immunizálható - állapítja meg a lap.

Az úgynevezett zöld igazolvány június 4-ére ígért digitális változata - melyet a beoltottak, a gyógyultak és a negatív koronavírus teszttel rendelkezők kaphatnak meg - is késik egy hetet

az egészségügyi minisztérium közlése szerint. Ennek okaként az Európai Unió által bejelentett műszaki követelményeknek való megfelelést, és az ehhez igazodó informatikai testreszabást nevezte meg a tárca.

Sebastian Kurz osztrák kancellár (b) ebédre érkezik a Schweizerhaus sörkertbe a bécsi Práterben a koronavírus-járvány miatti korlátozások enyhítésének első napján, 2021. május 19-én Forrás: MTI/EPA/Christian Bruna

Ausztriában az elmúlt 24 órában 337 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 645 152 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 414, az intenzív kezelésre szorulók 147-en vannak. A fertőzés okozta betegség (Covid-19) szövődményeibe az elmúlt napon 12-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 10 615-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 629 713.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről