Emberfeletti munkát végeztek a magyar rendőrök a koronavírus-járvány idején

Koronavírus - Határellenőrzés a határokon
Csörnyeföld, 2020. március 12. A tüdőgyulladást okozó új koronavírus-járvány miatt bevezetett határellenőrzésen rendőrök ellenőriznek beérkező autósokat a magyar-szlovén határ közelében, az M70-es autópálya csörnyeföldi pihenőhelyénél 2020. március 12-én. A szlovén, valamint az osztrák schengeni határon ellenőrzést vezettek be. Vonatokat, buszokat, repülőket ezen országokból leállítják, csak a magyar állampolgároknak biztosított a bejutás. MTI/Varga György
Vágólapra másolva!
Az Origo megkereste az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Sajtóosztályát, ahol arról érdeklődtünk, hogy milyen hatással volt a munkájukra a koronavírus-járvány, mennyire terhelte ez meg őket, hogyan alakult a túlórák száma, illetve ezeknek a kifizetése, és hogy milyen veszteségeket szenvedtek el. Az ORFK válaszaiból egyértelműen kiderül, hogy a rendőrök mindenféle túlzás nélkül emberfeletti munkát végeztek a járvány idején, maximálisan kivéve a részüket a vírus miatt ránk nehezedő terhekből.
Vágólapra másolva!

A koronavírus-járvány alatt a hasonlóan az egészségügyi dolgozókhoz, a rendőrök is emberfeletti munkát végeztek. Első körben arra voltunk kíváncsiak, mekkora többletmunkát jelentett ez a rendőrök számára,és hogyan alakult a túlórák száma, valamint, hogy ezek kifizetésére hogyan és milyen módon került sor.

Az ORFK az utóbbi kérdéseinkre egy táblázatos összeállítást küldött.

Forrás: ORFK

A táblázathoz hozzáfűzték: „Tájékoztatom továbbá, hogy a többlet feladat pénzben történő ellentételezése a Hszt. 163.§ (1) bekezdésében foglaltaknak megfelelően havonta, utólag, minden hónap ötödik napjáig kerül kifizetésre. A túlszolgálatok megváltása minden szervnél a Hszt. előírásainak megfelelően történik."

A túlórákat pedig minden esetben megváltották, pénzben vagy szabadidőben.

Azonban nem csak a többletmunka nehezítette a rendőrség munkáját, hanem maga a vírus, is, hiszen ők végig a frontvonalban dolgoztak, csakúgy, mint az egészségügyi dolgozók. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a járvány időszaka alatt, ha egy rendőr megfertőződött a szolgálat alatt a koronavírussal, akkor hogyan és mennyi táppénz járt ezért, illetve tettek-e bármilyen különbséget a koronavírus esetében, más betegségekhez képest?

Az ORFK kérdésünkre azt közölte, a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló 2015. évi XLII. törvény (a továbbiakban: Hszt.) rendelkezései szerint a hivatásos állomány tagjának betegsége időtartamára – legfeljebb egy évig – egészségügyi szabadság jár.

Amennyiben az egészségügyi szabadságot nem szolgálati kötelmekkel összefüggő baleset, sérülés vagy nem szolgálati eredetű betegség indokolja, annak időtartamára évente harminc naptári napig a távolléti díj 100%-ára, a harmincegyedik naptári naptól a távolléti díj 90%-ára jogosult.

Szolgálati kötelmekkel összefüggő balesete, sérülése vagy szolgálati eredetű betegség esetén az egészségügyi szabadság teljes időtartama alatt a távolléti díj 100%-a jár a hivatásos állomány tagjának.

A Hszt. 168. § (1) és (2) bekezdései értelmében távolléti díj az alapilletmény, valamint a rendszeres illetménypótlékok együttes összegének a távollét idejére számított időarányos átlaga.

Rendőrség ellenőrzi a Magyarországra beutazókat a soproni határátkelőnél. A kép illusztráció Forrás: MTI/Filep István

Válaszukban kitértek arra is, hogy a megfertőződött rendőrök közül sajnos nem mindenki térhetett vissza a munkába, voltak komoly veszteségek is a pandémia alatt, ám ezek nem minősülnek szolgálati halálnak.

A COVID-19 koronavírus megjelenése óta a fertőzéssel összefüggésben a mai napig 17 fő rendőr hunyt el. A koronavírus miatti halálozás egyetlen esetben sem minősült szolgálati halálnak, tekintve, hogy sem az észlelő, sem a kezelő orvos részéről nem merült fel a megbetegedés foglalkozási eredetének gyanúja. Amennyiben a megbetegedés és a szolgálatellátás között ok-okozati összefüggés gyanítható, az észlelő vagy kezelő orvosnak jogszabályi kötelezettsége a megbetegedés foglalkozási eredetének/szolgálattal való összefüggésének vizsgálatát kezdeményezni.

Hozzátették, ilyen vizsgálatra való kezdeményezés azonban nem történt.

Ahogy az a fenti válaszokból is nyilvánvaló,

óriási teher nehezedett a magyar rendőrségre a koronavírus-járvány miatt, de ők példásan helyt álltak, maximálisan kivéve részüket a védekezésből.